Početna Društvo PETICIJA PROTIV RIBARSKE LUKE U NJIVICAMA

PETICIJA PROTIV RIBARSKE LUKE U NJIVICAMA

0

njiviceGrađani Herceg Novog i Igala samoinicijativno su počeli potpisivanje peticije protiv najavljene izgradnje ribarske luke u Njivicama. Odbornica SNP-a u loklanom parlamentu Herceg Novog Zorica Gavrilović kaže za Radio Jadran da je potpisivanje peticje pokrenuto nakon saznanja da su dobijeni urbanističko tehnički uslovi za izgradnju takve luke, u srcu Topljanskog zaliva.

Luka Njivice, proglašena je od nacionalnog značaja inicijativom Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i Udruženja ribara Crne Gore. Lučka uprava Crne Gore, trebalo bi da započne u ovoj godini aktivnosti vezane za davanje koncesije na područje luke Njivice.

– Izgradnjom luke bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spreječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva. Ako je turizam strateška grana razvoja onda sve treba i učiniti da to ništa ne narušava, kao i da se sačuvaju prirodni resursi -kaže Gavrilovićka.

Ne mora se svaki metar obale iskorištavati za sticanje koristii profita, a u ovom slučaju izgradnja ribarske luke je iskučivo profiterski posao, namjenjen pojedincima, ocjenjue ona.

– Brodice i koče kojih i nema puno u Herceg Novom mogu biti vezivane i u okviru Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, Kumboru ili Tivtu. Izgradnja ovakve luke u Njivicama nije dobro zbog mirisa koji bi se širio sa koča, vizuleno bi se narušio taj dio priobalja, pojašnjava razloge za peticiju Zorica Gavrilović.

Ona podsjeća da je u neposrednoj blizini mjesta planiranog za luku objekat Vlade Crne Gore, u izgradnji je ruski hotel, a na svega 300 metra je čuvana igaljska blatna plaža.

Početkom godine kada je boravio u Herceg Novom ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, pružio je podršku Udruženju profesionalnih ribara na moru Crne Gore za izradu planske dokumentacije za izgradnju ribarske luke u Njivicama, pored Herceg Novog.

“Luka će biti od nacionalnog interesa jer će, kada bude izgrađena, doprinijeti većem izlovu ribe, kvalitetnijem plasmanu, većoj bezbjednosti hrane”, kazao je tada ministar, uvjeren da će to doprinijeti i smanjenju uvoza ribe.

Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru Crne Gore Marko Kise za naš radio kaže da mu nije jasno zašto se Gavrilovićeva sada oglašava kada je će to biti luka od nacionalnog značaja i pita je:

“Kako joj ne smeta kanalizacija i septičke jame koje oni ispumpavaju u more?’’

Kise misli i da je njeno oglašavnje i po partijskoj linij, kao i da treba da se obrati resornom Ministartsvu. “To su samo kompleksi i  sitni interesi zbog njihovih para da bi prodavali zemlju’’ uzvraća Marko Kise.

On  zaključuje da će to biti privezište, a ne luka za ribarske i turističke brodove.

Ovom temom opširnije ćemo se baviti u srijedu, u rubrici “More i obala “ u 9.30.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code