PETO VEČE 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA -PIKANTERIJA “PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA”

PETO VEČE 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA -PIKANTERIJA “PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA”

311
0
Podijeli

Blue is the Warmest Color posterZlatna palma za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu dodjeljena je ostvarenju “Plavo je najtoplija boja” francusko-tuniškog režisera Abdellatif Kechiche i to je upravo ostvarenje koje će van konkurencije vidjeti publika večeras na Kanli kuli.
Montenegro film festival u Herceg Novom, pete večeri, prikazivanjem ovog filma publiku će vratiti na vrlo aktulenu tematiku, pogotovo za Crnu Goru, s obzirom da je prije nekoliko dana u Budvi održana prva Parada ponosa.
Dakle, riječ je o smijeloj lezbijskoj priči, kojoj je upravo Stiven Spilberg kao predsjednik Kanskog žirija dao Zlatnu palmu. Ovaj film je tročasovna priča o ljubavi između petnaestogodišnje učenice Adel i studentkinje umjetnosti Eme, koja farba kosu u plavo.
Seks je u “Blue Is The Warmest Colour” pravi, nesimuliran, pikantan, eksplicitan, na trenutke animalan, prijeloman u pojedinostima, požudan bez opreza – poručuju kritičari. U glavnim ulogama pojavljuju se Lea Seydoux i Adele Exarchopoulos.
Seydoux trenutno vjerovatno najbolja i najpopularnija francuska glumica mlađe generacije, Adele Exarchopoulos je debitantkinja koju je reditelj Kechiche otkrio slučajno – u kafiću.
Od 23 časa slijedi film turskog reditelja i scenariste Ali Aydina “Mold” kome je ovo prvi dugometražni film. Basri, 55-godišnjak, svaki dan hoda kilometrima na svom poslu kao
željeznički stražar. Njegova stalna misao je kako da pronađe svoga sina. Sa osamnaest godina, mladić je studirao na univerzitetu u Istanbulu, i policija ga je odvela u pritvor zbog antirežimskih aktivnosti. Zatim je misteriozno nestao.
Veče dokumentarnih filmova, pod nazivom “Grad, samoća” na Belavisti otvoriće špansko-američko ostvarenje ODISEJEV GAMBIT, a onda će uslijediti još 7 filmova, među kojima je i crnogorski Milutina Darića NJEŽNI MUČITELJ.
I studenti nastavljaju da pokazuju svoja umjeća, a kroz dva filma će to prvo uraditi studenti sa beogradske Akademije umjetnosti, a zatim sa tri filma i njihove kolege iz Ljubljane sa Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.
Sa prošlogodišnjeg Berlinskog festivala na tvarđavu Forte mare stiže kineski film reditelja Vong Kar Vaja “Veliki majstor”, epska drama, inspirisana životom kung fu majstora Ipa Mana, mentora Brusa Lija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code