Početna Sport Petr Vabroušek iz Češke pobjednik prvog “Blacklake Xtreme Triathlon Montenegro”

Petr Vabroušek iz Češke pobjednik prvog “Blacklake Xtreme Triathlon Montenegro”

2

Na Žabljaku je održan prvi ekstremni triatlon, BlackLake Xtreme Triathlon Montenegro, čiji je pobjednik Petr Vabroušek iz Češke.

On je bio i najveći favorit za osvajanje prvog mjesta među 25 triatlonca iz 22 države. Takmičari su startovali sa plaže Crnog jezera u pet sati ujutru, isplivali 3800 metara, prešli na biciklu 187 kilometara i na kraju istrčali dionicu od 42 kilometra.

Čeh je bio jedan od tri takmičara koji su se pojavili na cilju na Savinom kuku. Njemu je za trijumf trebalo 15 sati i 48 minuta, što je prvi pokazatelj koliko je trka na Žabljaku bila teška, jer mu za ove distance u prosjeku treba nekoliko sati manje.

Drugoplasirani je bio Gijom Buagontje iz Francuske, koji je trku završio za 16 sati i 12 minuta, a treći je na cilj stigao Sebastijan Zimerman iz Njemačke za 16 sati i 30 minuta.

Devet takmičara je završilo trku u podnožju planine, jer nijesu u vremenu kojje odredio organizator krenuli prema vrhu.

Plivačka dionica bila je u Crnom i Malom jezeru, u uslovima koji zbog doba godine i smanjene vidljivosti nijesu bili najidealniji za takmičare. Pojava magle je uticala na njihovu orijentaciju kroz vodu, ali svi su završili plivački dio, jer se radi o iskusnim plivačima kojima ni hladna voda od 12 stepeni nije bila veliki problem.

Biciklistički dio je bio ozbiljnija prepreka za većinu. Krug se vozio od Žabljaka preko Boana, Mioske, Kolašina, Mojkovca, Đurđevića Tare i nazad na Žabljak. Saobraćaj je bio otvoren, kao što je slučaj i na svakoj ekstremnoj trci. Posljednji uspon od Đurđevića Tare do Žabljaka takmičarima je oduzeo mnogo energije zbog kiše koja je bila praćena vjetrom.

Najveći izazov za triatlonce bilo je trčanje od 42 kilometra oko Durmitora, preko Sedla, ispod Bobotovog Kuka, oko Crnog jezera, kasnije Razvršja, sa ciljem na Savinom Kuku na visini od 2212 metara. Staza je jednim dijelom vodila i kroz šumu što je takmičarima bio i dodatni napor bez mogućnosti bržeg trčanja, ali je donijelo i poseban osjećaj i težinu.

-Ovom trkom Žabljak postaje nezaobilazna destinacija za ekstremne triatlonce širom svijeta, za ciljnu grupu koja na Crnu Goru nije do sada gledala na ovaj način. Uz pomoć velikog broja volontera i službi koje su dale punu podršku ovom sportskom događaju, takmičenje je završeno bez ijednog incidenta- navode organizatori iz Multisport Akademije Majer.

Među volonterima ovoga puta bilo je i pet hercegnovskih triatlonaca: Luka Čupić, Vitomir Milošević, Marko Tomašević, Jelena Tomašević i Marko Butulija, za koje je trka bila previše ekstremna, baš kao i za gotovo polovinu takmičarima iz 22 zemlje svijeta koji nisu stigli do cilja.

Naredne godine na startu se očekuje oko 150 takmičara, a start će vjerovatno biti pomjeren za drugu polovinu septembra.

– Očekuju se i promjene ruta nekih dionica, jer se ispostavilo da je ovo najekstremniji od svih triatlona organizovanih do sada, kao i uređenje nekih staza koje su bile prezahtjevne za većinu takmičara. Ističu iz Akademije.

Pozitivne reakcije stanovnika ovog kraja, ljudi iz privrede i turizma značajan su podstrek da se već sledeće godine ova trka pretvori u veliki događaj za čitav kraj i Crnu Goru.

Prva podrška je došla od Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije, od Nacionalnih parkova, opštine Žabljak i TO Žabljak. Posebna zahvalnost ide Gorskoj Službi Spašavanja, Hitnoj pomoći i Skijalištu ,,Savin Kuk“

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code