Početna Kultura Petrovac: Đorđe Rašović gradi uspješno sopstveni savremeni likovni izraz

Petrovac: Đorđe Rašović gradi uspješno sopstveni savremeni likovni izraz

0

Galatea Gallery iz Podgorice i JU Muzeji i galerije Budve priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića, pod nazivom„Evolution” u Galeriji „Marko Krstov Gregović” u Petrovcu, kao posljednji događaj u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”.

Predstavljena su 32 rada autora, koji, “oslanjajući se na likovno obrazovanje koje je stekao na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, slobodno, hrabro i vrijedno kreće na put gradeći sopstvemi likovni jezik i osvajajući svoje mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni”, kazao je otvarajući izložbu Vladimir Bulatović.

Rašović je imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi, pa se, kako je rekao, opredjeljuje za tradicionalan način izražavanja. Koristi tehnike ulja i akrilik na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, inspiraciju za svoje radove crpi iz snova.

Iz predgovora istoričarke umjetosti Maje Dedić značajno je zapažanje da Đorđe slika bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko – životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportrete prekrivene sjenama i maskama i priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje.

Takođe je u predgovoru kataloga zapisano da Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života.

Njegove boje su čiste, snažne, zvučne i odišu svježinom. Često su postavljene komplementarno ili u toplo hladnom kontrastu, čime podupiru autorove snažne i dinamične i iznad svega maštovite kreacije.

Izložba radova kroz koje slikar na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne, lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta, biće otvorena narednih desetak dana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code