ŠPIC SEZONE BEZ GUŽVI NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BOKI

ŠPIC SEZONE BEZ GUŽVI NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BOKI

204
0
Podijeli

debeli_brijegIako je počeo takozvani špic  sezone na sedam graničnih prelaza u Boki Kotorskoj  nema nervoze i dugih redova. Za granične kontrole potrebno je od pet do deset minuta. Upoređujući prvih skoro šet ipo mjeseci sa prošlogodišnjim, promet je na kopnenim i morskim granicama manji za desetak procenata. Kako je Radiju Jadran kazao pomoćnik rukovodioca Ekspoziture  Sutorina za kontrolu prelaska državne granice, Petar Radović, na sedam graničnih prelaza evidentirano  je  264 hiljade putnika, ili 10 odsto manje, 45.000 vozila, ili 14 odsto manje,452 plovila, što je kao lani i 602 vazduhoplova, ili 12 odsto manje.

Najveći pad prometa zabilježen je na najprometnijem graničnom prelazu u Crnoj Gori,na Debelom brijegu.Evidentiranih 113 hiljada putnika,manje je za 27 odsto , a 8900 vozila  za 24 odsto manje u odnosu na 2011. godinu od januara do sredine jula. U miran početak turističkog ljeta na Debelom brijegu (ako izuzmemo jučerašnji manji popodnevni požar, u blizini granice sa Hrvatskom, u Prijevoru, koji je brzo ugašen) uvjerila se i ekipa Radija Jadran.

Picerija i restoran

Radović podsjeća da je dobro organizovan rad svih službi, da postoji pet prilaznih traka i 4 izlazne, kao i računarski sistem za brzu provjeru dokumenata.Manji promet objašnjava i manjim tranzitom putnika iz Kosova i Albanije,koji ove godine više koriste prelaz preko teritorije Srbije od Debelog brijega.

– Ostala tri granična prelaza,Sitnica,Kobila i Luka Zelenika,koja pripadaju Ekspozituri Sutorina, bilježe povećanje.Na Kobili je  čak povećanje putnika za 35 odsto,a vozila  za 42 odsto.Na Sitnici,granici sa BIH, ove godone je  registrovano 47 hiljada putnika i 14 hiljada vozila  što je više oko 5 odsto – navodi Radović.

Turisti koji ulaze u Crnu Gorui kažu nam da se nešto duže čeka sa hrvatske strane, na Karasovićima, mada s obzirom da je proteklih godina bilo primjedbi i tu su zadržavanja kraća. Vodičkinja Marija Drobac iz jedne od desteak turističkih agencija iz Dubrovnika koje dovode izletnike u Crnu Goru, kaže nam da ne prestaje zanimanje za jednodnevne aranžmane “Montenegro ture”, naprotiv:

– Moja agencija “Sweet travel” je manja, dovodim 150 turista svake sedmice na izlet,ali druge mnogo više I sve naše agencije najbolje prodaju izlet za Crnu Goru, čak 90 odsto ukupne ponude su izleti za vašu zemlju – priča Marija Drobac.

S obzirom da je uoči sezone bilo dosta napisa u nekim srbijanskim medijima da na crogorskoj granici službenici maltretiraju turiste pri izlasku, tražeći im prijavu boravka I naplaćuju boravišnu taksu, pitali smo Petra Radovića koliko je to istina.

“Sa tim sam svim upoznat i moje pretpostavljene starješine dale su adekvatna tumačenja i odgovorno tvrdim da se na graničnim prelazima ne prave problemi niti se putnicima prilikom izlaska traže prijave boravka, kao uslov za izlazak iz zemlje” –  kategoričan je Radović.

Službenici Carinske ispostave Debeli brijeg posvećeni su suzbijanju prekograničnog kriminala,posebno krijumčarenja opojnih droga.Pojačali  su ove  godine pretres akciznih proizvoda,u skladu sa Vladinim setom mjera na suzbijanju sive ekonomje. Posljednje tri godne  zaplijenili li su oko 400 kg narkotika, kaže nam šef Carisnke ispostave Debeli brijeg, Vladimir Bulajić:

– Za proteklih skoro sedam mjeseci bih posebno izdvojio zaplijenu veće količine garderobe viosko brendiranih proizvođača u vrijendsti od preko 110 hijada eura. Zaplijenjeno je tom prilikom i teretno motorno vozilo,koje je prevozlo robu koja je predmet carinskog prekršaja. Takođe zaplijenili smo 450 komada, nešto preko 7000 kg upotrebljavanih i novih pneumatika za putnička i teretna motorna vozila, izdali veliki broj prekšajnih naloga, naplatili veliki broj mandatnih kazni i zaplijenil određenu količinu narkotika – ističe Bulajić.

Iduće godine kada Hrvatska i zvanično postane članica, ovdje će biti granica Crne Gore i Evropske unije, a  to će značiti i dodatnu odgvornost i pojačane granične kontrole.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code