Početna Politika ŠPIRO VUKOVIĆ: ”SKUPŠTINU ĆE SAZVATI “IZBOR”, AKO NEĆE PREDSJEDNICA”

ŠPIRO VUKOVIĆ: ”SKUPŠTINU ĆE SAZVATI “IZBOR”, AKO NEĆE PREDSJEDNICA”

0

spiro vukovic izbor2– Lako, bez velike pompe, marketinškog posla, u samo tri dana i na nekoliko punktova u gradu sakupili smo potrebnih 500 potpisa, ali u ovom trenutku ima ih i preko 1.000. Građani dolaze i dalje žele da se uključe u potpisivanje inicijative za sazivanje Skupštine opštine Herceg Novi i skraćenje mandata odbornicima – rekao je za Radio Jadran, pr “Izbora” Špiro Vuković.
U Udruženju građana “IZBOR”očekivali su ovakav odaziv građana i to nakon njihove osnovačke Skupštine i promocije, kao i poslije ankete u kojoj je iskazano vidno nezadovoljstvo građana radom lokalne samouprave. Bilo je jasno da problema neće biti da se sakupi minimalnih 500 potpisa građana. No, kako kaže Vuković sačekaće još par dana da bi dali šansu svim građanima koji to još žele da potpišu peticiju.
– Nakon sređivanja svih podataka i proširivanja zahtjeva za sazivanje SO Herceg Novi, podnjećemo inicijativu predsjednici Danijeli Đurović. Neće se na taj potez dugo čekati, jer nema razloga za prolongiranje – smatra Vuković.
Na toj Skupštini jedina tačka dnevnog reda bila bi donošenje Odluke o skraćenju mandata odbornika Skupštine opštine Herceg Novi. Inicijativa je uslijedila ne smao na osnovu nesumnjive opšte prihvaćene ocjene da su društvene prilike u Herceg Novom nezadovoljavajuće, sa stalnom tendencijom pogoršanja, nego i što nadležni opštinski organi ne preduzimaju ništa da se problemi riješe.
Rezultati ankete koju je „Izbor” sproveo ispitujući preko 1.000 građana, više su nego zabrinjavajući. Građani su nezadovoljni u skoro svim oblastima života i rada u Herceg Novom.
Zato jedino promjenom vlasti, može doći do napretka, vjeruju u „Izboru” i koriste zakonsku mogućnost (Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine) da pokrenu inicijativu prvo za sazivanje Skupštine a onda i skraćenje mandata odbornicima.
U “Izboru” ne sumnjaju da će sjednica SO biti sazvana u roku od 15 dana nakon podnošenja inicijative, jer bi to bila prilika da se čuje pojedinačno mišljenje odbornika.
– Ako do toga ne dođe po Zakonu imamo pravo mi da sazovemo sjednicu, da pozovemo odbornike i ako se odazove dovoljan broj i obezbjedimo većinu za odluku, to će biti validno, bez obzira da li smo sjednicu sazvali mi ili predsjednica – pojasnio je Vuković.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code