Početna Pogled Pismo ribara “Ispod kraja”: Država je nezavisna, ja nisam

Pismo ribara “Ispod kraja”: Država je nezavisna, ja nisam

20

U toku svečanog programa “Zemljo moja”, povodom Dana nezavisnosti u Baošićima, glumac Miloš Pejović je pročitao pismo jednog običnog čovjeka, ribara koji objašnjava zašto nije mogao da dođe:

“Ja znam da je danas neradni dan, praznik, ali, ja moram da rabotam. Izvinite, ako ima da se plati neka kazna, platiće se. Premnožilo mi se neradnih dana, što državnih, što crkvenih, što evropskih, ništa drugo u maju ne radimo nego feštiđamo.

Ja, da oprostite, danas moram da isplovim, moram mrežu da postavim, moram da plutam da mi ko mrežu ne destrega, moram mrežu pokupit, dan, noć, dan. Moram ribu odvojiti, moram nešto za pjacu nešto za restorane. Od toga živim. A ovaj maj kakav je, kao novembar, nisam pet puta isplovio. Zato vam pišem ovo pismo da ne mislite da nisam znao i da ne poštujem praznik.

Htio sam reći da nije baš sve tako nezavisno ko što danas izgleda. Svaka čast, referendum bio, na crtu se izašlo, pa ko bolji ko lošiji. U koga je mreža punija, a u koga praznija, takvi ti je život. Ama, ja sam ostao zavisan. Izvinite, ali tako je. Država je nezavisna, ja nisam. Ja zavisim od tog duva li levanat, oće li jugo, oće li me bura tamo vanka poćerat put takođe nezavisne druge država, pa kuku i lele ako me uvate u njihove vode. Zavistan sam od riblje volje, oće li nalećet jato i bit’ dovoljno glupo da se u moju mrežu zakoprca, ili će me ignorisat’ i otić’ svojim dubinama. Zavisim od tog kakvi ću koper naći da prepituram barku, oću li imat para da kupim dobar, ili ću kupiti nekakavi kineski koji se odlijepi na pet čvorova brzine.

Zavsim oće li država ili ovi naši opštinski oci naći para da izdjele plate zaposlenima. Ako nema plate, neće izać’ na pjacu da kupe ribu. Ako nema plate neće ni otić’ u restoran đe se jede riba. Ako njih nema na pjacu ni u kafanu, nemam ni ja da platim ni koper, ni gorivo, ni struju, ni kredit koji sam jedva dobio, ni sve što djeci za školu treba.

Ženu sada ne bi pominjao. Sve vam je to povezano, ali , evo ja vam, može biti kvarim praznik, nema ti tu neke nezavisnosti. Mene ne zanima ta stolica u Ujedinjenim nacijama. Milo mi je viđet našu zastavu tamo i našeg čovjeka, ali ne sjećam se da me je kad pomenuo. Milo je meni viđet kad dolaze ove bjelosvjetske glavonje, sve barbun do barbuna, pa razgovaraju sa našim na ravnoj nozi, da nas poštuju ko državu i narod, ali ne znam da sam ikad čuo da je ko ovaj problem moje zavisnosti pomenuo.

Ja sam vam po nacionalnosti „Ispod kraja“.  Znam da to nema u vašim spiskovima, ali tako vam je. Kao takav, nemam prava da tražim svoja prava. Bogu se nekad pomolim, kad se digne more, a ja ko slamka međ vihorove, a ponekad ga i beštimam. Dakle, i tu sam ti neđe svoj, a kao svoj, ne mogu i nemam đe da tražim svoja prava.

U stranku nisam. Mnogo stranaka, a ja sam, s jednim mozgom. Pa mi prepune mozak, pa mi okupiraju misli, a valja se s morem boriti. A meni je more važnije. Od njega živim, a ne od stranke. Stranka očas pukne, promijeni se, a more ti je vječno. Zato vam ja ovim putem čestitam praznik, šaljem opravdanje što nisam došao, ali i skrećem pažnju da imam neke zavisnosti, pa vas molim i da o tome povedete računa. Kad ste umijeli državu napravit nezavisnom i slobodnom, biće valjda volje i pameti da i ja takav budem. Srdačno…”

Potpis nečitak

20 Komentari

 1. Е, чуј: “Фештиђамо” …!!! МА ко то данас (тобоже!?) тако прича?? Само се измишљају неке квази бокешке ријечи које звуче к*о да неки јадо ћакула! Пи!!! А све ли се неке “мудрости” просипају овдје поваздан … Страва!!! Лијепо је то све, својевремено мудри Иво Андрић “смјестио” на своје мјесто, али џабе, нема нико уши да чује а ни очи да види.

  14
  27
 2. O budale vi sto mislite da je u ovom pismu popljuvana nezavisnost ili vlast.. Malo bolje procitajte. Nidje Koprivica nije prozvao ni drzavu ni nezavisnost nabrajajuci zavisnosti ribara.. Nego da je zavistan od vjetra, od mreze, od talasa, od plata.. Sto je i logicno.. A usput provukao da se slaze i sa stolicom posebnom Cg u UN, i da mu je milo sto glavesine svjetske priznaju CG kao nezavisnu, on predstavnik i ateista i vjernika (nekad boga moli a nekad ga beštima) i svih nacionačnosti (nema nacionačnost nego isppd kraja).. Tipicna DPS podmetacina.. Ovom retorikom Milo zavrce narod plola vijeka sumalo, Koprivica se samo uklopio sa scsnariom u taj kalup.
  Nidje jadni ribar nije nista napisao ni prptiv mafijaske vlasti niti šrotiv nezavosnosti CG.. Nego sr nada da ce mu isti pomoc u borbi protiv stvari koje ga cine zavosnim (vjetar, mreze, talasi, ribe i plate)… A begaj ribaru DPS ovski..
  Da nisi taj, mastovitije bi pokazao od cega sve si zavisan.. Spomenuo bi i mamulu… I mnogo toga
  Podmetacina za plitke umove

  27
  14
 3. Sve je tacno rekao!!!
  Tuzna nam “nezavisnost” jer ovi sto imaju razmislite kako imaju a ovi sto nemaju razmislite zbog koga nemaju…
  Vise nam je nesrecnih no srecnih gradjana!!!
  Srecan nam praznik “zavisnosti” jer nezavisni nismo!!!

  42
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code