Pjaca od filozofa: Možete li zamilsiti da niste “konektovani”?

Pjaca od filozofa: Možete li zamilsiti da niste “konektovani”?

803
3
Podijeli

kotor art 2016 1Okruglim stolom od “NSA do Sjeverne Koreje” večeras  u 19.00 počinje ovogodišnja Pjaca of Filozofa posvećena promišljanju tehnologije i nadzora, nakon čega slijedi projekcija filma Brazil Terija Gilijama, uz saradnju sa Kulturnim centrom Nikola Đurković i Crnogorskom kinotekom.

Na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa,u okviru KotorArt, osim filozofa Srećka Horvata, dramaturškinje Maje Pelević i crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, nastupiće i jaka “trojka” vezana uz WikiLeaks i slobodu na internetu – Sara Harison iz Velike Britanije, Renata Avila iz Gvatemale i Angela Rihter iz Njemačke.

Picerija i restoran

U svijetu sve učestalijih terorističkih napada, državnih udara i raširene nesigurnosti, nadzor i kontrola postaju dio naše svakodnevice koji je gotovo nemoguće izbjeći. Ne radi se samo više o državnoj kontroli kakvu je recimo razotkrio “zviždač” Edvard Snouden, već razvojem novih tehnologija svi mi svojevoljno postajemo potencijalne žrtve, ali i potencijalni špijuni koji neprestano ostavljamo hiljade tragova o našim životima na internetu.

S druge strane,savremeni život potpuno je nezamisliv bez mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža – naši su neuroni neprestano i stalno  „konektovani“. Uz penetraciju tehnologije u sve predjele naših života, istovremeno smo svjedoci ukidanja privatnosti i razvoja apsolutnog nadzora u odnosu na kog i Orvelova predviđanja zvuče kao bajke za djecu.

Sjutra u 19 h u kinu Boka, gdje se održava čitav program ovogodišnje Pjace od filozofa, predavanje će održati Renata Avila, advokatica za ljudska prava, specijalizovana za oblast intelektualne svojine i tehnologije, koja je ujedno i advokatica jednog od najpoznatijih “zviždača” i hakera Džulijana Asanža.

Nakon nje u 21 h predavanje o “Umjetnosti protiv nadzora”  održaće Angela Rihter, poznata njemačka pozorišna rediteljka koja je usko sarađivala sa digitalnim aktivistima, od Džulijana Asanža do “zviždača” Državne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, te o tome uradila niz uspješnih predstava.

U najuzbudljivijoj Pjaci od filozofa dosad u utorak u 19 h predavanje će održati hrvatski filozof i osnivač Pjace od filozofa Srećko Horvat, koji će govoriti o razvoju nove tehnologije (artificijelna inteligencija, virtualna realnost, besmrtnost) i budućnosti koja je već ovdje.

Istog dana u 21 h u kinu Boka biće  zaokružena ovogodišnja “Pjaca od filozofa”, predavanjem  Sare Harison.Ona je jedan od najuzbudljivijih glasova digitalnih aktivista, koja ne samo da je dugi niz godina sarađivala s Džulijanom Asanžom nego je i pomogla Eduardu Snoudenu da dobije politički azil u Rusiji. Trenutno je direktor Fondacije “Courage” (Hrabrost”) koja se bavi obranom “zviždača”.

Ulaz na sve programe “Pjace od filozofa je besplatan.

3 Komentari

  1. Tačno je da mnogi misle da bez savremenih uređaja nijesu baš Neko.Čini im se da propuštaju mnogo.Jedva čekam da se oslobodim ovoga zla preda mnom i ove teške robije u koju me sistem ubacio na prevaru.Zato sad drukčije mislim i ako Bog da selo će mi biti zadnja stanica,a telefon leti u more.

  2. Savremeni život mi je potpuno zamisliv bez telefona,jer dolazi vrijeme vraćanja na staro,jer se prećeralo s modom.Naravno trebaće vremena dok se odlučimo za savremeni život daleko od ovoga koji nas uništava.

Ostavite komentar

*

code