Početna Oko nas Kotor Pjaca od filozofa na KotorArt-u

Pjaca od filozofa na KotorArt-u

0

IX Pjaca od filozofa u okviru Međunarodnog festivala KotorArt biće održana u subotu 10. i nedjelju 11. avgusta, na Pjaci od Kina u 21h. Urednica ovogodišnje Pjace je filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja i magistarka političkih nauka Paula Petričević.

Tema ovogodišnje Pjace je “Kako misliti izbjeglištvo?”. O ovoj temi 10. avgusta pričaće Čarna Brković, kroz tezu “Humanitarnost kao politika državljanstva”, dok će publika 11. avgusta imati prilike slušati predavanje Adriane Zaharijević, sa temom “Mi izbjeglice: Život koji se ne može živjeti”. Kao i svake godine, nakon predavanja, započinje otvorena diskusija sa prisutnima a ulaz je slobodan.

Čarna Brković je docentkinja na Odjeljenju za kulturnu antropologiju i evropsku etnologiju na Univerzitetu u Getingenu. Diplomirala je etnologiju i antropologiju na Univerzitetu u Beogradu i doktorirala socijalnu antropologiju na Univerzitetu u Mančesteru. Kao etnološkinja i antropološkinja, bavi se istraživanjima novih oblika moći i alternativnih oblika političke imaginacije, posmatrajući kako se ljudi brinu jedni o drugima izvan modela države blagostanja. Do sada je pisala o tome kako se etika i politika prepliću na primjerima humanitarnosti, LGBT aktivizma i klijentelizma u jugoistočnoj Evropi.

Adriana Zaharijević je viša naučna saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i docentkinja na Rodnim studijama Univerziteta u Novom Sadu. Objavljuje na različite teme u okviru političke filozofije (kritika liberalizma, feministička filozofija i kritika nasilja) i studija angažovanosti (posredovanje, prevođenje i kritika kao angažovanost).

Svi detalji programa mogu se naći na www.kotorart.me

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code