Početna Društvo PJEŠČANA PLAŽA „LAZARET“ U MELJINAMA U BETONU

PJEŠČANA PLAŽA „LAZARET“ U MELJINAMA U BETONU

0

 

plaza lazaret 1Hercegnovsku obalu osvaja beton, prvo je što svako pomisli kada ugleda skoro skroz izbetoniranu pješčanu plažu „Lazaret” u Meljinama. U JP za upravljanje morskim dobrom tvrde da se radi o velikoj devastaciji plaže za koju je odgovoran turski izvođač radova kanalizacionog kolektora – firma Čeltičoglu.
– „Morsko dobro” je jutros alarmiralo nadležne inspekcije i obavijestilo državnog tužioca, jer se radi o devastaciji prostora velikih razmjera. Nismo bili obavješteni ranije da će doći do betoniranja ovog dijela plaže. Kontaktirali smo nadležne u preduzećima koja izvode projekat kanalizacionog kolektora – firmu Vodacom i firmu Čeltičoglu. Dobili smo obećanje da će plaža biti vraćena u prvobitno stanje nakon završetka radova – istakla je za Radio Jadran pr „Morskog dobra”, Sandra Radulović. Do tada, iz JP za upravljanje morskim dobrom, ipak, traže hitnu intervenciju nadležnih organa. Izvršni direktor Društva sa ograničenom odgovornošću za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milorad Velaš, kaže da nema razloga za brigu, jer je taj izbetonirani dio plaže privremenog karaktera i biće uklonjen.
– To je privremeni objekat, jer mašina za varenje cjevovoda podmorskog ispusta mora biti na čvrstoj podlozi. Izvođači radova će to kasnije ukloniti i o tome nema priče, tako da zaista nije bilo potrebe ni da se obavještava državni tužilac, a ni nadležne inspekcije – ističe Velaš.
plaza lazaret 2Projekt menadžer u turskoj kompaniji „Čertičogllu, Josip Križanac objasnio je:
– Na ovoj plaži se gradi budući podmorski ispust u dužini od 1200 m. Ne izvodi se ništa van ugovorene procedure. Betonski plato koji vidite će se ukloniti nakon izvođenja radova, koji bi trebalo da završe do sezone, do 1.jula kada su naše ugovorene obaveze. Ovo je jedina lokacija na koju se može polagati ovaj podmroski ispust. To je cjevovod profila 1000 mm i 800mm, to su veliki profili, tereti od 5 do 12 tona ,armirano betonski prstenovi preko tone, cjevovodi dužine oko 13 m, teški preko tone – navoidi Križanac.
On tvrdi da će sve vratiti u prvobitno stanje o njihovom trošku i eventualno dovesti još izvjesne količine prirodnog riječnog materijala koji je, kaže, isti kao postojeći.
Ne ulazeći u struku kako riječni pjesak može biti identičan morskom, jasno je da je izgradnja kanalizacionog kolektora sve više pod budnim okom javnosti, jer, kako se čulo danas i na sjednici lokalnog parlamenta, ima slučajeva da se uništava i stogodišnje zelenilo, ne samo obala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code