Početna Turizam Pješačka tura: Upoznajte Ljuti krš na Orjenu

Pješačka tura: Upoznajte Ljuti krš na Orjenu

6

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizovaće u nedjelju 24. marta, edukativnu pješačku turu povodom Svjetskog dana voda. Polazak je zakazan za 10 h sa platoa odmorišta Kotobiljski izvor, a najdalja tačka je Ljuti krš (750 m n. v.) ispod nekadašnjeg motela Borići, na južnom rubu Parka prirode Orjen.

Tokom obilaska učesnici će čuti zanimljivosti o fenomenima našeg kraškog podneblja i vidjeti lokalnu jamu-ponornicu. Ljuti krš je oblast izuzetno bogata najrazličitijim formama stijena, škrapama, kanalima, žlijebovima, pa i jamama, nastalim hemijskim razlaganjem pod uticajem oborinskih voda.

„Koliko god je značajno prepoznati turistički potencijal ovakvog neobičnog kraškog reljefa, toliko je značajno i sačuvati od zagađenja njegovo podzemlje, budući da je Orjen planina sa najvećom količinom padavina u Evropi, planina koja duboko u svojoj utrobi zasigurno krije značajne vodne resurse“, saopštavaju iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Za turu je potrebna adekvatna obuća, manji ruksak sa vodom, hranom i rezervnom robom. Učešće na turi je besplatno i na sopstvenu odgovornost. Završetak je planiran oko 14 h. Tel/viber za prijave i dodatne info: 069 360 803.

Svjetski dan voda je ustanovila Skupština UN-a 1992. godine, od kada se svake godine obilježava sa drugom temom. Ove godine je moto „Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, u smislu da od održivog razvoja svi moraju imati koristi, jer je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava. Nažalost, svakodnevno zbog nedostatka pitke vode, sanitarnih i higijenskih uslova u svijetu umire oko 1.400 djece, podaci su UNICEF-a. Takođe, prema alarmantnim podacima Organizacije Ujedinjenih nacija, danas više od 2 milijarde ljudi širom svijeta živi bez vode za piće u domovima; oko 4 milijarde ljudi, što je skoro dvije trećine svjetske populacije.

6 Komentari

  1. Aok, još da dođu po vas, spakuju vas i pripreme vam marendu! Sve li vam je malo, ima taxi, skupite ekipicu, podijelite trošak, a i sa Tople do odredišta pješke treba malo vise od pola sata, pa hodajte…nego, džabe sve kad nema volje i kad se svemu nađe mana.

    3
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code