Početna Kultura Pjesme Ksenije Matović u knjizi PAF poezije: Bilo je lijepo braniti boje...

Pjesme Ksenije Matović u knjizi PAF poezije: Bilo je lijepo braniti boje Boke

1

Međunarodni Podgorički art festival- PAF sa muzičkim, dramskim, likovnim i književnim programa okuplja mlade i starije, afirmisane umjetnike iz Crne Gore i regiona, a u septembru će biti organizovan peti put. Na četiri ovogodišnja PAF – ARTO konkursa pristiglo je 335 prijava, 101 kratka priča, 208 pjesama, 15 radova za najbolje idejno grafičko oblikovanje knjige PAF – KRATKE PRIČE i 11 radova za grafičko oblikovanje knjige PAF – POEZIJA.

U knjizi PAF poezija novinarke i pjesnikinje iz Herceg Novog, Ksenije Matović, zastupljena je sa čak dvije pjesme.

Picerija i restoran

-PAF je bila idealna prilika da se okušam na relativno domaćem terenu. Kažem, relativno, jer se baš i ne može reći da smo mi s mora u nešto impresivnom broju valova zapljusnuli Podgoricu. Slagala bih, kada bih kazala da intimno nisam priželjkivala nagradu – priznaje Ksenija.

To, između ostalog, potvrda, da je ono što pišete valjano. Mada, ne i nužno. Bilo je lijepo bfraniti boje Boke – kaže ona.

Dodaje da nije mali uspjeh, biti odabran i vidjeti da je neko između pristiglih čak 208 pjesama, odabrao obje vaše, da uđu u Zbornik, kojeg će činiti svega 30.

– Takođe, nije mala stvar ni da budete četvrti po redosljedu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Festivala, dakle odmah iza nagrađenih autora- ističe ona.

Zahvaljuje i članovima žirija, a Festivalu želi još lijepih godina trajanja. A sebi?

-Da ne budem pegula u nekom od narednih izvlačenja.

Najavljuje i da se nejna kolumna „ Škurin“, koja je puna bokeških termina, više nego uspješno gingolala po svim kontinentima i bila objavljivana bezmalo godinu dana na portalu MediaSfera, priprema za štampu.

I kao što je to po svojoj formi i sadržaju, bila veoma neobična kolumna, puna poezije, humora, mora, lokalizama i fantazmagoričnih, ali i realnih storija naše komunitadi, tako će, obećava, i knjiga biti neobična:

-Pripremam je temeljno, jer biće to 3 u 1, poezija, proza i sjajne ilustracije našeg Borisa Šuberića i njegove Pasare, koja tako suvereno siječe vale po svakom vjetru i moru. Boris će raditi i rješenje korica „Škurina“ . Posebna je privilegija kada ovakav umjetnik, da potvrdan odgovor na upit, da li bi želio da opitura jedan libar- kaže Matović.

Uručenje nagrada, predstavljanje knjiga PAF – KRATKE PRIČE II i PAF – POEZIJA, kao i najboljih grafičkih radova, biće organizovano na festivalu u Podgorici krajem septembra.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code