PKCG: Očekuju se prihodi od turizma veći od milijardu eura

PKCG: Očekuju se prihodi od turizma veći od milijardu eura

7
Podijeli

Prema preliminarnim podacima Monstata za period januar- septembar 2018. godine, u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori bilježi se povećanje broja dolazaka turista od 12,4 odsto i noćenja od 7,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Broj dolazaka stranih turista u kolektivnom smještaju veći je za 13,2 odsto, a ostvarenih noćenja za 7,9 odsto, navodi se u Informaciji o poslovanju u turizmu tokom proteklih devet mjeseci, koju je predstavila je sekretarka Odbora Sanja Marković.

Picerija i restoran

Broj dolazaka domaćih turista je veći za 6,1 odsto, a ostvarenih noćenja za 3,8 odsto. Prosječna dužina boravka turista u posmatranom periodu bila je 4,1 dan.

U strukturi noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju, u periodu januar-avgust 2018. godine, evidentno je da noćenja turista iz deset zemalja učestvuje sa 65,4 odsto. Najviše su zastupljeni gosti iz Srbije 15,9 odsto, Rusije 13 odsto, Francuske 8,3 odsto, Velike Britanije 5,5 odsto, Njemačke 5,2 odsto, Poljske 4,5 odsto, Bosne i Hercegovine 4,3 odsto, Švajcarske 3,1 odsto, Češke 2,7 odsto i Ukrajine 2,1 odsto.

Procjenjuje se da će u 2018. godini prihodi ovog sektora iznositi preko milijardu eura. Predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević kazao je da su i ove godine evidentirani problemi koji ugrožavaju kvalitet crnogorskog turističkog proizvoda. Naizraženiji su vezani za buku, sivu ekonomiju, privremene objekte.

Prema njegovim riječima novi Plan privremenih objekata na period od pet godina, koji se donosi 2018,g. bi trebalo da rezultira uklanjanjem kako je kazao “vašarske ponude sa crnogorskih šetališta”.

Damir Davidović, državni sekretar u resornom Ministarstvu, izrazio je zadovoljstvo dostupnim podacima koji govore u prilog dobroj turističkoj sezoni.

Preliminarni podaci su optimistični. Centralna banka Crne Gore bilježi rast prihoda u turizmu od 10 odsto, a Poreska uprava porast naplate. Aerodromi Crne Gore bilježe maksimalne rezultate”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, najviše ohrabruje rast broja gostiju iz najjačih turističkih emitivnih tržišta – Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Ovi turisti čine oko 20 odsto ukupnog broja gostiju u kolektivnom smještaju.

“Rezultat turističke sezone je veoma dobar. Procjenjuje se da će Crnu Goru u ovoj godini posjetiti 2,2 miliona turista koji će ostvariti 12,5 miliona noćenja. Do kraja godine trebalo bi da ostvarimo više od milijardu eura prihoda”, rekao je Davidović.

Ipak, sezonu su obilježili brojni izazovi, među kojima je najveći komunalna neuređenost u pojedinim opštinama, rekao je državni sekretar, navodeći buku, naplatu komunalnih taksi, sivu ekonomiju i nedostatak kadrova kao ključne probleme.
Pripadnici Uprave za inspekcijske poslove, prema riječima zamjenice direktora Rade Marković, do 31. avgusta obavili su 16.620 kontrola i konstatovali 8.970 nepravilnosti.

Rajko Mihović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, saglasio se da je ljetnja sezona 2018. bila uspješna, a Morsko dobro je prihodovalo 10 odsto više nego u 2017.godini. Međutim, nezadovoljni su komunalnim redom.

Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka, kazala je da su tokom ljeta imali 4.600 inspekcijskih nadzora i evidentirali 2.709 nepravilnosti, što je 12 odsto više nego u istom periodu 2017.

7 Komentari

 1. Primorci i Crnogorci su postali Sluge turizma..Cistaci..sluge..Securituly ili dvonogi cuvari konobari kuvari ..kurve..
  Itd ..
  E to je realnost ..to je do cega je ponositi nRod Crne Gore dospio prodan od Vladajuce bande u Ropstvo i Sluzinstvo..i to za sitne novce!

  9
  3
 2. Nije meni što me lažu, no što misle da im vjerujem. Plivali bi u parama da smo uzeli milijardu, a niđe niko žute banke nema.

  17
  2
  • “Nije meni što me lažu, no što misle da im vjerujem”

   E to ti je ziva istina ali nazalost pola ovog zatucanog naroda im stvarno i vjeruje a sto bi se reklo

   “Sto veca laz , ljudi lakse povjeruju”

   A ima i ona

   “100 puta izgovorena laz postaje istina”

   13
 3. Milijarda!,dobro zvuči.Eto penzija za dvije godine.Gotovo 30% iskeśirali Srbi i Rusi, a mi o njima svaki dan,te vaki su te naki su.Šta god mi grdji oni bolji.Sve ocu,da vam predložim da još malo pojačamo pa dogodine možda legne još 1 milja.A opet, možda se braća dodjete pa neś ništa.

  10
  2

Ostavite komentar

*

code