PLAĆANJE POREZA NA NEPOKRETNOSTI MOŽE I U RATE

PLAĆANJE POREZA NA NEPOKRETNOSTI MOŽE I U RATE

170
0
Podijeli

Jedan od ključnih prihoda za opštinu Hreceg Novi jeste onaj od poreza na nepokretnosti, a on je rebalansom planiran na 2,9 miliona eura. Plan je skoro ostvaren, jer je već naplaćeno 2 miliona i 807.000 eura.

 

– To je kao i ranijih godina, međutim opet se pokazalo da su valsnici vikend kuća i stanova urednije platiše. Izdali smo 28 hiljada rješenja, od kojih je 8.000 uručeno vlasnicima vikend kuća i stanova, čija su zaduženja veća nego nerezidentima. Oni su strani državljani i valjda je to razlog i veće ažurnosti – kaže za Radio Jadran direktorka Uprave lokalnih javnih prihoda Nataša Musić Potkonjak.
Ono što može biti podsticaj vlasnicima nepokretnosti u Herceg Novom, sa crnogorskim državljanstvom, koji nijesu izmirili porez jeste s jedne strane uvođenje kamate od 1. decembra na zaostali dug, a s druge mogućnost plaćanja u rate.
Tako neurednim platišama već teče obračun dnevne kamate od 0,03 %. Do 1.decembra obavezu je ispunilo oko 75% korisnika, a za samo par dana procenat je uvećan za 5 odsto.
Naša sagovornica podsjeća da dužnici mogu sa Upravom lokalnih javnih prihoda sačiniti ugovor o otplaćivanju oporezovanog iznosa za kuće i stanove, na rate.
– Ako i to ne poštuju prvo će dobiti opomenu da izmire dugovanja, a nakon toga slijedi zaključenje o prinudnoj naplati duga -pojasnila je ona.
Koliko je najveće, a koliko namjanje poresko zaduženje građana Novoga, ona nije mogla da nam kaže, jer sve zavisi od kvadrature, lokacije i starosti objekta.
Prema poslijednjem popisu, Herceg Novi ima 31.000 stanovnika, a vlasnika stanova i stambenih jedinica je 25.000, od čega je 15.000 u primarnoj funkciji stanovanja, oko 10.000 u sekundarnoj -moglo se čuti na poslijednjem zasjedanju lokalnog parlamenta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code