Početna Društvo Plaćeno odsustvo jednom od roditelja djece do 11 godina, izuzev zaposlenima u...

Plaćeno odsustvo jednom od roditelja djece do 11 godina, izuzev zaposlenima u nekim javnim službama

2

Roditeljima djece do 11 godina ili djece sa posebniim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju biće obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa posla.

Herceg Novi

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, radi sprječavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, kao i zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti, tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene onlajn sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

-Pravo na plaćeno odsustvo ne obezbjeđuje se zaposlenima u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore- dodaju u saopštenju.

Osim toga, pravo na plaćeno odsustvo nemaju ni zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju i da će se subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivati se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, radi ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19.

2 Komentari

  1. Ima li nesoja roditelja – ima. Većina njih je, po nekoj logici stvari, navodno manje obrazovana od tih istih nastavnika. Ali što ima nesoja među nastavnicima, pa to je zabrinjavajuće. Čast izuzecima, ali zaista školama treba jedna dobra čistka!

    8
    2
  2. Roditelji su postali sebicni, cak su nezajazljivi. Dvadesetak dana pred dolazak vakcine, oni traze nastavu u skoli. Nije im stalo ni rodjenog oca i majku koje ce im zaraziti djeca koronom. Samo da gurnu djecu u skolu da se pola dana njih oslobode. Toliki je to sebicluk, a zamislimo kako ce takvi ljudi vaspitati djecu, kojoj humanosti ce ih nauciti. Ne bi im trebalo dati nijedan slobodni dan kako se odnose prema onima koji im uce djecu. Cast izuzecima.

    15
    13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code