PLAŽE KRCATE, MJESTA NI ZA PEŠKIR NITI ZA LEŽALJKU

PLAŽE KRCATE, MJESTA NI ZA PEŠKIR NITI ZA LEŽALJKU

306
0
Podijeli

yachting club malaOsim buke i dalje i ovog ljeta najveći problem je nepoštovanje pravila 50-50 na plažama oko prostora za ležaljke i za peškire kupača.
Od prije 3 godine na snazi je pravilnik po kojem su zakupci kupališta dužni da plažni mobilijar rasporede po tzv. principu 50-50, po kojem polovina kupališta može biti pokrivena mobilijarom, a polovina slobodna za one koji ne žele da ga koriste. Međutim, svjedoci smo da ovo pravilo ni ovog ljeta većina zakupaca kupališta nije ispoštovala. “Sankcionisanju ovakvog stanja umnogome pomažu i turisti i mještani primorskih gradova prijavama na telefon 1300”, kazala je za naš radio PR Morskog dobra, Sandra Radulović. Ona je navela da turističke inspekcije obilaze kupališta i čine sve na sankcionisanju bahatih zakupaca, međutim:
“Znamo da zakupci, nakon odlaska inspekcije, ponovo vrate mobilijar na onom dijelu gdje to nije dozvoljeno pravilnikom, i jednostavno – jedini način je da inspekcija bude permanentno prisutna na terenu, kao i da svaki ili turista ili domaći, brani svoja prava tako što će to prijaviti na turistički telefon”.
Radulovićka je istakla da su tri negativna zapisnika dovoljna da se raskine ugovor sa zakupcem kupališta, u ovom slučaju za 2015 god. Ona je podsjetila i da je prilikom zakupa kupališta, poštovanje pravila 50-50 bio jedan od važnijih uslova za izdavanje dozvole za zakup za narednu sezonu.
Prema njenim riječima, JP Morsko dobro još uvijek ne raspolaže preciznim informacijama turističke inspekcije o broju sankcionisanih zakupaca, kao i da će ti podaci biti sumirani tek na kraju sezone.
JP Morsko dobro pravi negativne zapisnike koji su dio referenci o zakupcu plaže i njegovom poštovanju propisa, međutim turistička inspekcija je ta koja propisuje kazne, kaže Radulovićka.
“Svaki korisnik je dobio skicu kako bi tačno trebalo da izgleda njegovo kupalište. Ukoliko inspekcije ne budu radile svoj dio posla kako treba – naravno da ćemo biti u problemu. Ne kažem da ne rade, ali očigledno je da bi taj “pritisak” na zakupce trebalo da bude veći”.
Hotelijeri imaju pravo da rasporede mobilijar na čitavom kupalištu, a ukoliko neko nije gost hotela, a želi da korsiti kupalište i njegove sadržaje – mobilijar mora da iznajmi. To je slučaj i sa hotelom “Rivieara” u Njivicama, gdje je plaža ovih dana prebukirana i zato, objašnjavaju nam u menadžmentu, na ulazu, kod recepcije svima koji nsiu gosti hotela traže da plate za ležaljku ili suncobran. Oboje košta 6 eura. Plus parking 5 e. Gosti koji su navikli da idu na ovu plažu sa plavom zastavicom, pogotovo na jedinu nudističku na ovim prostorima, negoduju. Valja očigledno sačekati da prođe špic sezone.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code