Početna Oko nas Tivat Plan zaštite Tivatskih solila od požara

Plan zaštite Tivatskih solila od požara

0

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je tokom ove godine izradilo Plan zaštite i spasavanja od požara posebnog rezervata prirode Tivatska solila uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova Direktorata za vanredne situacije Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Morskog dobra.

Foto: Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore

Plan je izrađen prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, Zakona o zaštiti i spasavanju kao i na osnovu opštinskog Plana zaštite i spasavanja od požara na teritoriji opštine Tivat.

“Izrada i primjena Plana zaštite i spasavanja od požara za rezervat prirode Solila, neophodna je radi postizanja očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica koje žive u ovom rezervatu”, navode u Morskom dobru.

U okviru analize mogućnosti nastajanja i širenja požara u posebnom rezervatu prirode Tivatska solila, uočena je mogućnost brzog širenja požara, nestajanje izvora hrane i staništa za ptice i druge životinje, kao i velika količina produkata sagorjevanja.

“S obzirom da je cijelo područje rezervata prekriveno niskom vegetacijom postoji veliki rizik od požara, međutim dobra strana su prirodne prepreke koje predstavljaju kontrolnu i sigurnu liniju zaštite od požara”, naveli su u Morskom dobru.

Planom je data dinamika realizacije aktivnosti i objezbjeđivanje sredstava za zaštitu i spasavanje od požara i izrađen je Priručnik za obuku radnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iz zaštite i spasavanja, te predloženo formiranje tima za evakuaciju, tima za gašenje požara i tima za sanaciju.

Kako su zaključili, Planom je predviđeno postavljanje tri nadzemna hidranta u okviru rezervata i izgradnja protivpožarnog koridora, a koje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom planira da realizuje tokom naredne godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code