Planinari “Subre” na “Mobi” u Konavlima

Planinari “Subre” na “Mobi” u Konavlima

0
Podijeli

U okviru manifestacije „Moba 2018“, u Konavlima , ovog vikenda su priređene dvije suhozidne radionice u Grudi i Čilipima. U obnavljanju međa terasastih dolaca, odnosno kućerica – starih poljoprivrednih ostava, poznatih po okrugloj osnovi i gradnji isključivo u kamenu, bez vezivnog materijala, učestvovao je i hercegnovski Planinarski klub „Subra“.

– Između osnovnih aktivnosti bavimo se i očuvanjem ovog važnog segmenta agrikulturnog pejzaža Orjena. Gradnja na suvo, zajednička je crta Mediterana i submediteranskih krajeva, a sve je atraktivnija i kao dio turističke ponude. Objekti građeni na ovaj tradicionalni način najbolje oslikavaju jadransko priobalje i jedan su od njegovih nerazdvojnih simbola- ističu iz “Subre”.

Picerija i restoran

Kućerice, prisutne sa obje strane Jadrana, pod ovim ili onim nazivom i građene u različitim lokalnim varijantama, na Orjenu, osim u toponimu „Kućerice“, nisu prisutne, ali jeste taj način gradnje, upotrijebljen za krov bistjerne na Žukovici, u okolini Vrbanja.

– Naše učešće u radionicama, nastavak je saradnje sa veoma aktivnim udruženjem za očuvanje suhozidne gradnje „Dragodid“, odnosno početak saradnje na istom planu sa susjednim Konavlima. Napominjemo da prvu aktivnost u gradnji na suvo imamo već 7. i 8. jula, kada na Orjenskom sedlu, zajedno sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena- ističu iz “Subre”. Organizovaće tada manifestaciju „Naš krš“, sa planinarskim programom vezanim za krš, okruglim stolom „Krš i održivi razvoj destinacije“, ali i III Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code