Početna Kultura Platna Mikija Radulovića u Galeriji Josip Bepo Benković: Pokušao sam na njima...

Platna Mikija Radulovića u Galeriji Josip Bepo Benković: Pokušao sam na njima sve da ispričam

0

U Galeriji Josip Bepo Benković sinoć je otvorena izložba crnogorskog slikara, Nikšićanina, Milovana Mikija Radulovića, koju će posjetioci moći da pogledaju do kraja mjeseca.

Umjetnik, koji je priredio 40 samostalnih i učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi, u gradu pod Orjenom prireredio je postavku 60 ulja na platnu, koje je stvarao posljednje dvije ili tri godine.

Baš kao i kolos crnogorskog slikarstva, Vojo Stanić, Radulović ne želi mnogo da priča o svom radu, jer je mišljenja da je sve što je želio reći, “kazao” na platnima. Pričanje o tome je, po njemu, “samo mučenje”:

“To je nešto jače od mene, ono što je unutar mene. Baz ovoga ne bih mogao da živim. Ne umijem da slikam bez ono što me “dira” . Osjećaj je kao vi kad radite nešto lijepo i uživate, tako se i ja osjećam. Kad slikam, ništa mi ne fali. Suvišno je išta da pričam, jer ću pokvarit utisak. Pokušao sam na ovim slikama sve da vam ispričam”, kazao je umjetnik.

Radulović decenijama na platno prenosi ono što vidi, osjeća ili poznaje, izražavajući se kombinacijom intenzivnih boja, na što je između ostalog, otvarajući izložbu, ukazao i hercegnovski novinar i publicista, Minja Bojanić:

 “Stoga se divim tvojim djelima, na kojima makar i za zeru, svijetlo uvijek nadjača zli mrak. Tu, gdje plemenite koze izdašno zrače zdravinom, uz ove kućerke koji nas iščekuju istrajno, poput predaka posustalih pogleda u ramu sićušnog prozora, nad kojima bdiju tek moćni gorostasi od stogova sijena”, kazao je između ostalog Bojanić.

Radulović je rođen 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao je u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi ,,Generacija 9’’. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Član je ULUCG-a od 1987. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code