Početna Društvo Plavi vagon iz Igala seli u Zeleniku

Plavi vagon iz Igala seli u Zeleniku

43

Stari željeznički vagon, vlasništvo Josipa Vebera – člana Udruženja ljubitelja željeznice Pančevo, biće nakon skoro dvije decenije čamljenja u parku preko puta II faze Instituta, izmješten na novu lokaciju i u novoj funkciji.

Minulog vikenda bravari bivšeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj počeli su pripremne radove za njegovu „demontažu“, dok se u isto vrijeme u Zelenici, na ulazu u tunel Lalovina sa zeleničke strane, od oktobra odvijaju pripremni radovi za novu lokaciju na kojoj će vagon ubuduće stajati.

Prema informacijama dostupnim na sajtu vagonzelenika.me , vagon bi trebalo da bude adaptiran u vagon-bar, po ugledu na sličan u blizini Nikšića. Međutim, to neće dominantno biti njegova funkcija:

„Vagon će imati misiju mnogo širu od pružanja ugostiteljskih usluga, nakon što su obnova i puštanje u upotrebu tunela pokrenuli svojevrstan proces očuvanja uspomene na posebnu ulogu željeznice u razvoju i preporodu Boke i cijele regije. Planirani kulturni i društveni događaji pružiće Novljanima i njihovim gostima kvalitetan sadržaj u jedinstvenom kadru“, navodi se na sajtu.

Pozadina priče

Iza ideje „aktiviranja“ vagona, koji je uglavnom bio prepušten vremenu i dokoličarima, služio kao javni toalet a u susret izbornim ciklusima i podesno mjesto za plakatiranje i partijsku propagandu, su članovi/aktivisti NVO Sinergija predvođeni novskim arhitektom, Vukom Čvorom. Riječ je o ideji koju zagovaraju skoro deceniju i u kojoj su uporni da istraju. Vuk Čvoro, Vanja Đurašković, Marko Ilijanić, volonteri Andrej Nedović, Dado Babić, Darko Perišić, Dragiša Boca, Trifko Bošković i Nikola Avakumović bili su jedini koji su, kad su im mogućnosti dozvoljavale, vagon čistili ne samo od kojekakvih plakata, već i obezbjeđivali farbu i vraćali mu novi „sjaj“. No poslije par dana, vagon bi ponovo bio pretvaran u ruglo. Možda će mu frekventnija lokacija, bolje osvijetljena, između ostalog, jamčiti bolju zaštitu od vandala.

Radio Jadran kontaktirao je nedavno arh.Vuka Čvora želeći da dobije detaljnije informacije, uz one koje se sporadično mogu čuti “kroz pjacu” ili vidjeti „na kašičicu“ na njihovoj Fb stranici. Čvoro je, pak, želio da detalji ostanu tajna, makar dok ne obezbijede neophodna novčana sredstva i budu imali jasniju sliku koliko će u praksi koštati njihova ideja i što im je dalje činiti.

Podsjetićemo, prije 17 godina, Klub ljubitelja željeznice i NVO Monte-Alpe-Adria, u saradnji sa još nekoliko NVO, Ekološkim društvom Boke, NVO Koraci, Filatelističim društvom, došli su na ideju da se u Boki postavi željezničko spomen obilježje. Na njihovu inicijativu 2003. godine, ispod Instituta postavljean je spomen-vagon na mjestu stare željezničke stanice u Igalu. Njegova brza devastacija devalvirala je prvobitnu namjenu, iako papirološki i dalje ima status spomenika, odnosno pokretnog kulturnog dobra, koji je i zvanično zavrijedio rješenjem državne Uprave na Cetinju.

U reagovanju koje su u susret izbornom ciklusu u Herceg Novom 2014.god Radiju Jadran dostavili iz NVO Sinergija povodom plakatiranja vagona predizbornim posterima, podsjećaju da je vagon prvenstveno doveden i instaliran u Igalu da bi „memorijalno obilježio period nekadašnje željeznice u Boki“. Međutim:

„Uvidjelo se tokom vremena da postojanost vagona, bez sadržaja unutar njega, nije dovoljna da bi on opstao u ovdašnjoj sredini. Unutar i oko vagona potrebna je organizacija određene aktivnosti koja bi ujedno bila i resurs, izvor prihoda, da se isplati uloženi novac u njegovu obnovu, odnosno da bi se vagon revitalizovao, sam sebe oživio. Obnova podrazumjeva novu funkciju koja bi, kroz obradu enterijera, sugerisala na istorijski značajan period željeznice u Boki, ali koja bi nosila i određeni zabavni program i sadržaj aktivnosti organizovanih unutar i na otvorenom prostoru oko vagona. Prostor bi bio uređen kao pogodan za druženje, susrete, razne događaje i prijatan boravak, ali bi se kroz njegovu kompoziciju težilo povratku u „ono vrijeme”, vrijeme prolaska pruge kroz Herceg Novi“, dodajući da je na dijelu pruge koja je saobraćala kroz Herceg Novi ostalo jako malo objekata koji nagovještavaju da je sadašnjim Šetalištem Pet Danica prolazio voz.

Kad je krenuo i stao “ćiro”? ( izvor Wikipedia )

Željeznička pruga Gabela – Zelenika bila je željeznička pruga uskog kolosijeka na jugu tadašnje Austro Ugarske, danas Bosne i Hercegovine, Hrvatske (odvojak prema Dubrovniku) i Crne Gore. Osnovna dionica bila je Gabela – Hum – Uskoplje – Zelenika u dužini od 155,5 km (nakon uvođenja pruge normalnog kolosijeka Čapljina – Zelenika), a postojali su odvojci Uskoplje – Gruž (Dubrovnik) u dužini od 16,5 km te Hum – Trebinje u dužini od 16,6 km. Bila je dio tadašnjeg plana povezivanja jadranskih luka (Dubrovnika, Metkovića, poslije Ploča) sa zaleđem i dalje prema srednjevropskim prugama. Nakon Drugog svjetskog rata izgrađena je i dionica od Nikšića do tadašnjeg Titograda u dužini od 56,3 km.

Carskom uredbom od 7. jula 1898. određuje se izgradnja pruge i odobrava kredit od 33,6 miliona kruna: 22 miliona za hercegovački te 11,6 miliona za dalmatinski dio, uz rok vraćanja od 60 godina. Pruga je smatrana možda i najtežim građevinskim zahvatom u tadašnjoj državi zbog težine terena, te uslovom da pruga bude zaštićena od napada s mora.

Trasiranje, snimanje zemljišta i obilježavanje terena počinje 1897., a izgradnja počinje 1898.godine. Pruga je svečano otvorena 15. i 16. jula 1901.godine.

Na pruzi je bilo probijeno 46 tunela (17 na pruzi Gabela – Zelenika, 8 na dionici Uskoplje – Dubrovnik, 10 na dionici Trebinje – Bileća te 11 na dionici Bileća – Titograd). Bilo je izgrađeno tridesetak mostova i vijadukata, par stotina propusta, te brojni pružni prijelazi za ljude i stoku. Takođe je bilo izgrađeno oko 85 tipskih staničnih zgrada, stražara i 6 bunkerskih objekata. Uz zgrade stanica bile su izgrađene i pomoćne zgrade poput restorana (na značajnijim stanicama), skladišta, kolske vage, cistijerne za vodu, a uz samu prugu betonske kućice za čuvare.

Posljednji voz iz Zelenike krenuo je 30. juna 1968. Popularni Ćiro iz Dubrovnika posljednji je put krenuo 30. maja 1976. Već u ljeto 1976. pristupilo se demontaži pruge. Najveći dio mreže kolosijeka, gornji stroj i opremu pruge otkupila je firma “Opuzenka” iz Metkovića. Pragovi i tračnice prodati su u Holandiju, Njemačku, Italiju i Alžir te širom SFRJ. Bez posla je ostalo 1526 željezničara.

43 Komentari

 1. Sumnjiv mnogo ovaj Čvoro. Jel to ta Sinergija hoce blago nama da postane ugostiteljska firma? Ma, jao naivni narode… Jedno je obnoviti, dati projekat, predložiti, a sasvim je drugo voditi i “starati” se o nečemu. Pazite samo kad se obistini da će kafić da vodi ta NVO samo kamuflirana u neki DOO, pa će taj vagon postati mjesto u kome će oni da sjede i da se osjećaju kao vlasnici… a narod žedan preko vode i preko svih perfidnosti i prefrganštine. Mudro nema šta družinice mala. Da ne postanete uskoro i politička stranka? Haha. Koma.

 2. Voz se seli jer ovdje niče zgrada od 1500 kvadrata i samo bi smetao.To su smislile one strucnjakinje sto su dobile nagradu za plan grada. genijalno nema sta. betoncine na samoj obali, jedini park i moguci prolaz za goste Instituta.Kuda ce sad prolaziti pitam se do mora?

 3. Dobra ideja, ali neadekvatan vagon ! Možda bi Kusturica mogao da posudi neki uskotračni vagon sa “Šarganske osmice”!? Mogu se još naći u Bosni, pa čak i lokomotive….

 4. Trebalo bi da se vagon upotrebi kao Trčika u Novi Sad. Dati vagon u zakup pa nek radi od njega ugostiteljski objekat. Ne treba izmisljat toplu vodu.

 5. Navedenu istoriju o gradnji željeznice, istražio sam lično u Državnom arhivu Hrvatske – Zagreb – povodom stogodišnjice 2001 i ojavio u tri nastavka – Monitor 18 07-27 07. Ovakvi vagoni nikad nisu saobraćali na ovoj pruzi, pa je i svjedno gdje će stajati. Originalne usponmene na ovu željeznicu redom su uništavane, jedino stoje još Stanična zgrada u Zelenici (bez trijema) sa pomočnim kućicama od istog tesanog kamena. Stambena kuća do ovog je pregrađena. Stanična zgrada Herceg Novog nije original, građena je 30-ih godina u takozvanom “srpsko-vizantijskom stilu”. Za pohvalu je obnova tunela. Staničnu zgradu Zelenike treba čuvati kao oči u glavi – proglasiti je i za spomenik. Prava namjena bi joj bila: Klub željezničkih modelara i Muzej ove željeznice. Ujedno turistička atrakcija.

  • Na pogrešnom ste mjestu to objavljivali, Novljani ne čitaju Monitor, vjerovatno ste i vi bili ponešeni referendumskom euforijom i određenim očekivanjima!

 6. Zelenika je važno mjesto. Taj voz je donio mnoge Hercegovce koji su ostali u Zelenici a bili zaposleni u željezničkom saobraćaju. Mi mještani smo ih prihvatili i oni poštovali nas i naš mentalitet i navike i ovdje odgajali svoju djecu. Ako igdje treba da bude vagon, to je ovdje u blizini Madžarovog hotela.Bolje da se vagon privede namjeni nego da služi za sve i svašta kao do sada, najčešće za vrlo negativne vidove ponašanja.

 7. Evo ja sam odusevljen tom idejom skoro sam se srusio kako su opstinari pametni…… Prvo ti pivopijo nemoj da dolazim u zeleniku i nemoj da vredjas i ostani tu djesi pa smrdi tu….. Drugo vidite drugovi opstinari kako je tada napravljena brzo i zeleznica i mostovi vijadukti itd a vi danas nemozete 1 km puta nego vas treba cekati pet god kao sad u zl sto ste radili i opet polovicno i sledece iste vase kolege opstinari su postavili vagon u igalo i tamo je trunuo toliko vremena i sad se hvalite kako ste mu nasli bolje mesto ispravljate svoje greske ne tudje vagon je odavno trebao biti u zl

 8. Zasto sve na Skver i H. Novi, valjda i druga mjesta zasluzuju bar neko ulaganja. Ovdje bar ima prostora, pa i parkinga. A ne samo da gledamo narkomane, jet uvece nema nicega. Vrijeme ce pokazati sve.

 9. Moje misljenje je da je trebao da se postavi na Skver..pored stare zeljeznicke stanice,plato ima gde bi stajao..mislim da bi prava turisticka i istoriska atrakcija bio..em bi bio zasticen u svakom trenutku..nego bi ovi plakate sto bukiraju brodice lijepili na njega..salim se

 10. Vagon na onoj poziciji. Ugostiteljski?
  Pa zar nije logicnije blizu ili uz zeljeznicku stanicu u Zelenici
  Nema godine da neko ne nastrada tamo u saobracaju.

 11. Vagon kada se sredi imaće svoju zanimljivu priču, i to željezničku. Velika je šteta što na cijeloj teritorije Crne Gore nije sačuvan niti jedan jedini putnički vagon sa ove pruge. Tako da je ovo jedna simbolika koja će svakako podsjećati da je Boka još od 1901. godine imala direktnu željezničku vezu preko Sarajeva i Broda na Savi sa cijelom Evropom.
  Veliki napor je uložen da se ova priča dovede do svog cilja, a biće to svakako lijepa atrakcija.

  Velika podrška mladim Novljanima i svim entuzijastima koji žele da sačuvaju ovaj dio naše saobraćajne istorije za buduća pokoljenja.

 12. Hvala bogu da se rascisti i to a hoce li ono ludilo od ringispila da se trajno zabrani u Hercegnovskoj opstini da se preseli u Nis ili Vakuf pa da i tamo odu sretnici koji se tome raduju!
  Treba Igalu vratiti sjaj Otvoriti Hotel Igalo ,Tamaris itd…a Brkovice protjerati!
  I ako neko vidi idiote da saraju,lome i prljaju grad da ih snime i da ih Institucije kazne pa ako su maloljetni radno dok ne ociste citav grad!

 13. Odlicna ideja pod uslovom da vagon bude u funkciji kao ugostiteljski objekat ili nekoj drugoj.Inace prica sa ovim vagonom je cista prevara jer kod nas su saobracali vozovi uskotracnom prugom,a ne ovii pa se postavlja pitanje kako moze biti spomenik nesto sto nikad kroz Crnu Goru nije saobracalo!!!!!Ustvari ovaj vagon je dezauvisanje istoriskih cinjenica .

  • Uvaženi gospodine!

   Vagon je saobraćao po crnogorskim prugama do 2003. godine.
   On na simboličan način čuva uspomenu na željeznicu, a to što niti jedan jedini putnički vagon sa ove pruge nije sačuvan to je stvar ljudi koji su mogli to uraditi a nisu.

   S poštovanjem,

   Željezničar

 14. Josip Weber je uradio fenomenalan, ali i mnogo s**** posao donosenjem vagona u Igalo. Fenomenalna ideja tehnickog muzeja, stalne postavke i mini kafe bara, kluba koja nije zazivjela zbog zabrane od strane Banje.

  Na samom pocetku akcije, obezbjedjen je pogresan vagon, jer uskotracnih nije bilo, a i za samu koncepcija je vise odgovarao veci vagon.

  Problem je bio sto je odmah nakon postavljanja vise puta vandalisan, pokradena postavka i unisten enterijer, iako je vagon dosao u potpunosti sredjen i opremljen za normalnu upotrebu na pruzi.

  Weber je uspio da ga upise kao spomenik tehnicke kulture.

  Pokusavao je da ga postavi u Zelenici, ali nije imao odgovora od Mjesovitog a u tom momentu, prostor ispred Hotela Zelenika je bio u sporu (valjda je jos).

 15. Dobra ideja da se sve tamo makne, tamo se skupljaju samo narkomani, a i ruzno ima smece i auta i svega i svacega. Ako je park? onda neka lici na park? A sto se tice parkove po gradu, samo neka idu nasi opstinari do Trebinje, ne treba ‘daleko’, tamo cu da vide uredjeni parkova, i mozda cu onda da vide da nase parkove trebaju hitno renovirati!

  • BRAVO,TREBINJE JE TV U BOJI ZA HERCEG NOVI GRAD IMA DUSU NAROD PITOMIJI I ULJUDNIJIO O CIJENAMA DA NE GOVORIMO .MI MISLIMO AKO IMAMO OVO MALO MORA DA CE SVE OSTALO SAMO PADATI SA NEBA .JUL I AVGUST SMO DJELIMICNO BUDNI SVE OSTALO JE ZIMSKI SAN ALA MEDJEDI POCEV OD OVIH U OPSTINI PA NADALJE.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code