Početna Društvo Ples bokeljskih i budvanskih maturanata sa Evropom

Ples bokeljskih i budvanskih maturanata sa Evropom

8

Trg Nikole Đurkovića u Herceg Novom danas je bio u bojama mimoze, ispunjen maturantima SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, koji su dvanaesti put, sa vršnjacima iz gradova Evrope sinhronizovano zaigrali maturski ples quadrille.

U zelenim i žutim majicama, u čast 50. Praznika mimoze, i sa crvenim kišobranima 220 hercegnovskih maturanata su koreografijom, koju je vodila Ana Ercegović, otpočeli sa proslavljanjem kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Njih 220,  podijeljenih u 55 četvorki zaplesati uz Štrausovu kompoziciju “Slijepi miš” i zajedno sa vršnjacima širom Evrope, u okviru projekta “Evropa pleše”i  još jednom pokušali da obore Ginisov rekord u sinhronom plesu.

SMŠ “Ivan Goran Kovačić” je od 16. maja 2008. godine dio ovog lijepog događaja kojem se raduju jednako maturanti i građani Herceg Novog. Te godine oboren je Ginisov rekord, kao i 2011. kada je bilo 33 202 plesača. Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo oko 400 000 maturanata iz više od 100 evropskih gradova.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo rekla je da je ovo projekat koji Opština Herceg Novi radosno podržava, jer slavi mladost i povezivanje sa cijelom Evropom.

– Herceg Novi ima mlade pune potencijala, a veliki broj njih je danas ujedinjen u ljepoti plesa. Nastojaćemo, kao i do sada, da kroz različite aktivnosti podržimo mlade, perspektivne Novljanke I Novljane. Učiniti Herceg Novi gradom po mjeri mladih, koji nudi kvalitet i mogućnosti, je naš osnovni zadatak i obaveza, istakla je Zambelić-Pištalo.

Ona je maturantima uputila riječi čuvenog pjesnika Mike Antića i poželjela da ”ne žive dužnosti, nego nadahnuća”:

– Vi ste dio plesa za Ginisa, a mi vjerujemo da je pred vama cijeli život obaranja rekorda i postizanja sjajnih rezultata, ličnih i profesionalnih. Napredovaćete radom i trudom, čuvajući iskonske vrijednosti  i težnju ka dobroti , ljepoti i slozi, kojima ste nas danas obasjali, poručila je ona.

Generalni sponzor manifestacije od osnivanja do danas je Opština Herceg Novi, tehničku podršku pruža Bojan Cicak, za obezbjeđenje je zadužen SAB security Miljanić. Tu su još štamparijia Fiat kao i JUK Herceg fest koji je omogućio prostor na Kanli kuli gdje su maturanti nastavili druženje.

Tivatski maturanti, njih 80, su na gradskoj rivi Pine takođe zaigrali maturski ples, kao i 170 maturanata Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” koji su zaplesali ispred bedema starog grada Budve.

U sinhronizovanom maturskom plesu quadrille je ispred katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, učestvovalo i 200 maturanata Gimnazije Kotor i Srednje pomorske škole.

8 Komentari

 1. Nadamo se da je ovo i oproštajni ples rukovodstvu, pa dogodine da plesu bez flaša piva i dopinga ! Mladost nam je divna , samo je treba usmjeriti pravilno!

  8
  1
 2. Da , na trenutak prelijepo.Ono što su uradili neki od njih danas po gradu pijani i razuzdani je bruka i sramota.Ko je prošetao danas gradom imao je šta da vidi .naoružani flašama alkohola iza sebe su po gradu ostavili smeće , ispijene boce od vode, piva i raznog alkohola.Neko će reći mladost ludost a ja kažem nevaspitanje.Budući akademci !

  18
  8
 3. Bravo sad fax pa pripravnicki kao besplatna radna snaga a onda biro rada 😀 Jesmo oborili rekord uvijek smo bili prvi u svemu inteligenciji zdravoj hrani itd

  21
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code