Početna Društvo “Pleti i opleti“u radionici Art kvarta u Igalu

“Pleti i opleti“u radionici Art kvarta u Igalu

1

NVU Ruke organizovaće u Art kvartu od sjutra, 3. oktobra, svakog četvrtka radionice pod motom „Pleti i opleti“, druženje uz ručnu radinost po izboru. Prethodno znanje nije neophodno, samo dobra volja i želja. Za sve koji imaju nezapočeta ili nezavršena pletiva, ili im je u već dugoročnom planu da tu vještinu savladaju ili usavrše, ovo je prilika da iz dna kredence izvade igle i vunicu i jedni druge motivišu za rad.

Ovaj termin je prvenstveno za odrasle, ali sve vrijedne ruke su dobrodošle. Učešće je 2 eura po posjeti ili 5 euro mjesečno. Osvježenje u vidu kafe ili čaja je obezbijeđeno.

„Pleti i opleti“ je grupno bavljenje ručnim radom, prvenstveno pletenjem, ali i heklanjem ili vezom, a inspiracija dolazi iz globalnog kreativnog pokreta ‘Stich ‘n Bitch’.

“Ovo kreativno druženje, uglavnom – ali ne i isključivo žena, ima višestruku ulogu u modernom društvu. Samim činom izvođenja tradicionalnih ručnih radionosti iz kućnog okruženja i povezivanja stvaralaca putem društvenih mreža, suprostavljamo se tradicionalnoj percepciji ovih aktivnosti i stavjamo ih u dinamičan i savremen društveni kontekst. Osim toga, rukotvorstvo je vid ‘anti konzumerizma’ i povratak kulturi ‘Uradi sam’. Iako se ovakve aktivnosti povezuju sa izvjesnim starosnim grupama one su u mnogim zemljama manifestacija progresivnosti i aktivizma. Zato je idealan ishod da se mladi pridruže iskusnima i obratno, čemu težimo i što ćemo pokušati da ohrabrimo”, navode organizatori.

Art Kvart je mjesto u kome se okupljaju kreativni ljudi svih uzrasta da, u prijatnoj atmosferi uz muziku, topao napitak i ‘čašicu razgovora’, zajedno stvaraju, razmjenjuju ideje ili nauče nešto novo. Vođene idejom da su umjetnost i rukotvorstvo sastavni dio zdravlja i blagostanja u prostoru se organizuju kreativne radionice, druženja, izložbe, poetska i literarna okupljanja i programi samorazvoja.

Stalni članovi Art Kvarta koji su i izvođači radionica u svojim vještinama su Mirna Marić – tehnika dekupaž , Marina Seferović – slikanje na staklu i svili, Mira Krulanović (NVO Zlatne Niti) – tradicionalne vještine, vez, heklanje, pletenje i Gordana Raznatović – fraktalno crtanje.  Ove jeseni pripremljen je raznovrstan program, a nove radionice u pripremi su: izrada nakita od fimo mase, radionica crtanja i ilustracija, dječije radionice i mnoge druge.

Art Kvart se nalazi u prizemlju Instituta Dr Simo Milošević II faza, pored galerija SPA. Informacije o radionicama i programu mogu naći na FB stranicama ArtKvartHN i NVU RUKE.

Spontani fraktali – Fraktalno crtanje kao dnevni ritual

Kompleksnija uvodna radionica biće organizovana u subotu 5. oktobra od 17 časova i zainteresovanima će pružiti dosta informacija o fraktalnom crtanju i priliku da isprobaju nekoliko načina spontanog crtanja, uz stručna uputstva i obezbjeđen materijal.

Naučite da se pomognete i ugodite sebi! Dobićete jednostavan, ugodan, primamljiv i mnogostruko koristan način da kvalitet života podignete na viši nivo.

Metoda fraktalnog crteža je naučna, psihološka ali takođe i intuitivna metoda koja se bazira na spontanom i terapeutskom načinu crtanja. U ovoj metodi smo sami svoj terapeut.

Metoda se zasniva na vibraciji boje koja pozitivno utiče na vibracije naših pojedinih organa i organizma u celini. Sam rad balansira i harmonizuje naša suptilna tela, a zatim i fizičko. Takođe utiče i na međuljudske odnose, pa je korisna za harmonizaciju poljuljanh međusobnih odnosa, bilo da je to porodica, radno mesto i sl.

Koristi se kao anti-stres metoda, za otkrivanje naših skrivenih potencijala, poboljšanje kvaliteta života u svakom pogledu. Utiče na povećanje nivoa samopoštovanja i radom postajemo sigurniji u sebe.

Metodu je moguće implementirati u bilo koju profesiju i bilo koju životnu oblast.
Za bavljenje ovom metodom nije potebno nikakvo predznanje, iskustvo iz likovne oblasti i sl. Dovoljno je da imate volju i želju da napredujete i otvarate se za nove mogućnosti.

Radionice vodi dipl.ing.arh Gordana Ražnatović, sa 5-ogodišnjim iskustvom u radu sa ovom metodom i i 15-ogodišnjim iskustvom u različitim tehnikama samorazvoja. Prijave su obavezne, a mogu se obaviti na telefon 069 026 139.

1 komentar

  1. Hoće li moći zaposleni u Institutu da se bave tim druženjem u radno vrijeme? Lijepo bi bilo kad bi se moglo družit sa umišljenim i nedruželjubivim.

    1
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code