Pobjednik 30. FFHN Montenegro film festivala: „S one strane“, Zrinka Ogreste

Pobjednik 30. FFHN Montenegro film festivala: „S one strane“, Zrinka Ogreste

1312
0
Podijeli

Žiri 30. Hercegnovskog filmskog festivala jednoglasno je odlučio da nagradu Gran Pri Velika zlatna mimoza dodijeli filmu „S one strane“, reditelja Zrinka Ogreste, za suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi suočena sa najvećom pričom svog života. Žiri je bio u sastavu: predsjednica Varja Đukić i članovi  Ognjen Sviličić i Aleksandar Radunović.

filmski nagrade press

Zlatna mimoza za režiju, dodijeljena je reditelju Daliboru Mataniću za film „ Zvizdan“, za izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih tjeskobom, recidivima prošlosti i vremena u kojem žive.

Picerija i restoran

Zlatna mimoza za scenario dodijeljena je rediteljki i scenaristkinji Ines Tanović za fim „Naša svakodnevna priča“ za minuciozan rad na razradi karaktera i sutuacija u koji su bačeni.

Zlatna mimoza za kameru pripala je Erolu Zubčeviću, za maestralan i raznovrstan rad na tri filma u konkurenciji „Smrt u Sarajevu“,  “Naša svakodnevna priča“ i „Dobra žena“, za koja je u svakom pojedinačno, našao i iskazao poseban senzibilitet.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu, dodijeljena je Snežani Vidović za izuzetno tumačenje Lamije u filmu „Smrt u Sarajevu“. Ulogom u ritmu scenarija, u izuzetnom partnerstvu, ona povezuje karaktere i daje ovom filmu, još veću snagu.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu, pripala je Izudinu Bajroviću, za izuzetnu glumačku personalnost, i majstorstvo kojim je izgradio karakter Omera u filmu „Smrt u Sarajevu“.

Žiri je specijalno priznanje dodijelio crnogorskom filmu „Ispod mosta, među stijenama“, reditelja Pavla Simonovića, za nov i intrigantan pristup žanru, te izuzetno originalnu ideju čiji potencijal inspiriše.

Nagrada „Živko Nikolić“, pripala je Mirjani Karanović, za film  “Dobra žena“, zbog konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obilježen, glumačkim, scenarističkim, konačno i rediteljskim radom.

Varja Đukić je ocijenila da filmovi prikazani na Kanli kuli u selekciji dugometražnog igranog filma, svjedoče o izuzetnim događajima u pojedinačnim kinematografijama i o povezanosti koji je uzrokovao interes zajedničkih produkcija.

– Na prostoru regiona bivše Jugoslavije jezika kojeg nazivamo različitim imenima, nastaju djela izuzetnog značaja, o čemu svjedoče brojne nagrade koje su autori i njihovi filmovi već dobili na međunarodnim i festivalima u svojim zemljama.

Publika u Herceg Novom je imala priliku da vidi izuzetno angažovane priče, majstorski interpretirane, složene i dirljive. Umnožavanje priča o ljudskim sudbinama, koje potiču i koje uzrokuju vrtlog ratova, balast nacionalističkih praznoslovljenja i agresije, ekonomske krize, raslojavanja društva, na čudan je način buknuo na Kanli kuli ovih večeri.

Vidjeli smo most koji je nastao u vremenu posljedica i prekompozicije, pritiska, egzistencijalnih strahova, tereta koji nose žene i muškarci, porodice i generacije, podijeljene mehanizmima kontrole država, sistema, religija.

Svi rukopisi su pojedinačno i zajedno jedna istorija ove civilizacije, tumačenja koji otkrivaju, opominju, demistifikuju i ohrabruju – poručila je Đukić.

Žiri dokumentarne selekcije filma, Gran pri Zlatna mimoza opredijelio je filmu „ Nastavnik fizičkog, zlato i rijeka“ reditelja Amanbeka Ažimata, nagrada žirija pripala je filmu „Veruda- pričao Bojanu“, reditelja Igora Bezinovića, a dva specijalna priznanja filmovima „Priča o ljubavi, ludilu i smrti“, autora Mihaela Bustosa Gutijeresa i „Lice Ukrajine: Audicija za Oksanu Bajul“, autorke Kiti Grin.

Žiri studentske selekcije filma, Gran pri  je dodijelio filmu „Sve je više stvari koje dolaze“, rediteljke Jelene Gavrilović, specijalnu nagradu za montažu dodijelio Nataši Pantić za filmove „Put za Kujumbu“ i „Sve je više stvari koje dolaze“, dok je specijalna nagrada za scenario pripala Borisu Grguroviću i Tisi Milić, za film „Svetski rekorderi“.

Nagrada federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA, većinom glasova pripala je filmu „Ispod mosta, među stijenama“, crnogorskog reditelja Pavla Simonovića.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code