Počast Miroslavu Štumbergeru na dan njegovog rođenja

Počast Miroslavu Štumbergeru na dan njegovog rođenja

16
Podijeli

U Muzeju kapetana Miroslava Štumbergera u Baošićima sinoć je upriličena manifestacija “Starom kapetanu u čast”, organizovana povodom treće godine od obnove ovog zdanja, a na dan rođenja ovog znamenitog kapetana, zaljubljenika u Boku.

Foto: Milan Dobrilović

Brojni turisti i mještani Baošića, uz muziku i posluženje, odali su počast sugrađaninu, koji je još za života svoju kuću pretvorio u muzej sa bogatom zbirkom etnografskih predmeta, ali i uredio i oplemenio dvorište  u kojem je, između ostalog, zasadio 200 različitih vrsta ruža.

Picerija i restoran

Kapetanov rođendan bila je prilika za podsjećanje na njegovu izuzetnu ličnost.

Štumberger je u mladosti iz Slovenije došao u Boku, zavolio je i odlučio da u Baošićima provede život. Visokoobrazovan čovjek, koji je govorio 5 jezika, 50-ih godina prošlog vijeka odlučio je da svoju kuću pretvori u muzej i otvori je za posjetioce, podsjetila je v.d. direktorica JU Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković, Ivana Palikuća.

– Miroslav Štumberger je vrata svoje kuće, nazvane “Dom starog kapetana” znatiželjnicima otvorio 1955. godine. Nju je od tada obišlo puno posjetilaca, imajući priliku da vide raznovrsnu i bogatu zbirku eksponata, koju je Štumberger sakupljao svuda po svijetu. Muzej je na današnji dan 2015. godine ponovo otvoren – istakla je Palikuća.

Velikim zalaganjem uprave Muzeja i Galerije, uz podršku Opštine Herceg Novi, muzej je te godine konačno ponovo otvorio vrata za posjetioce. U međuvremenu, jedan dio eksponata je nestao iz kuće, a neke je oštetila vlaga, zbog čega je zbirka praktično osakaćena.

Na bogatstvo zbirke, koja nije sačuvana u cijelosti, podsjetio je kustos muzeja, Čedomir Đurišić.

– Štumberger nije štedio novac za otkup predmeta, tako da je uskoro cijela kuća bila puna raznovrsnih etnoloških predmeta, ali i vrijednih primjeraka starog oružja. U njegovom životnom djelu vidi se čovjek-umjetnik, zapaženog stvaralačkog duha, visoke kultrure i obrazovanja i sa znanjem 5 jezika. Kulturni radnik i rodoljub – navodi on.

Mornarički kapetan, Miroslav Štumberger bio je inovator i pisac udžbenika iz torpedistike, ali prije svega zaljubljenik u umjetnost, tradiciju i muzeologiju.

Proslavu su organizovali JU Muzej “Mirko Komenović” i Galerija “Josip Bepo Benković”, TO Herceg Novi i MZ Baošići. U programu su učestvovali Klapa Stari kapetan i KUD Sloga iz Đenovića.

16 Komentari

 1. Zašto se izbjegavaju istaći oni najvažniji podaci o ličnosti Miroslava Štumbergera, a to, da je Štumberger, kao visoki pomorski oficir Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije, kao komandant Podmorničkih jedinica po potrebi službe dolazio u Boku Kotorsku, da bi na kraju tu odlučio i da ostane. Kao što se iz mnogih komentara može vidjeti, Muzej je poslije 1990 god. kada su ondašnje ‚‚vođe‚‚ MZ Baošići preuzele da se ‚‚ staraju ‚‚ Muzej devastiran i opljačkan. Pa u njemu tamo nema više od polovine atrifakata, koji su pounili neke privatne vitrine ili prodati. Štumberger nije bio kapetan trgovačkih ili nekih drugih brodova, nego je imao čin kapetana bojnog broda, a to je rangu pukovnika. To bi kustos morao da zna.

  2
  1
 2. Gore sam naintro na sprat a jedna ruskinja pokusala sklaput eksponat sa trpeze radnog stola kapetana ,ima li ko da pripazi da se ne ponovi vise?

  15
  4
 3. Nema foliranja,neka svi vrate što je njegovo kod njih da bi mirno spavala buduća pokoljenja.On je bio pošten čovjek i vjerovao je u poštenje;u suprotnom bi sve za života prodao.Ništa nije trebao prepuštit slučaju ,ali to je pouka onima koji ostavljaju svoje vrijednosti.

  17
 4. E, da vas vidi Kapetan.
  Sretan li je sto ovo doba nije dozivio.
  Pa u sretna vremena, na magistrali su 2-3 autobusa Atlas Dubrovnik cekala turiste koji su obilazili muzej.
  A sada…?

  17
  1
 5. Predivna večer!
  Ljudi koji su došli puni pozitivne energije i nasmijani.
  Jedno prijatno druženje i da ih je što više tokom ljeta, kako za domaće tako i za goste.
  Večeri gdije te niko ne pita šta si, za koga ćeš glasat ili oli dat ličnu kartu.
  Komentari su za žaljenje, možda ste svi upravu ali izvolte kod tužioca, policije, prijavite koga treba, dajte neke činjenice, zatvorimo bandu, pomozite ako možete ali ispadate sto puta gori kad možete ovakve članke i večeri da komentarišete na ovakav način.

  9
  11
 6. Molim vas novinari pitajte nadležne koliko kvadrata zgrade je javno a koliko je privatizovano i po kojem osnovu. Ne može biti pola-pola nikako. Dajte papire.

  23
  2
 7. Baosicani su se na divan nacin oduzili starom kapetanu. Skoro svaka kuca u komsiluku ima nesto iz njegove zbirke. To je pravi odnos prema zaduzbinarima

  38
  1

Ostavite komentar

*

code