Počela berba: Rodna godina, podstrek za obnovu maslinjaka u Boki

Počela berba: Rodna godina, podstrek za obnovu maslinjaka u Boki

5
Podijeli

U maslinjaku Obrada Mandića u Kamenarima ozvaničena je danas berba maslina u Boki. Sve ukazuje da je ova mediteranska voćna vrsta, hranljiva i ljekovita, dobro rodila, kao i da članovi Maslinarskog društva Boka uspijevaju da polako ostvaruju strateški cilj, obnovu maslinjaka i povećanje proizvodnje maslina u Boki.

Na berbu su došli domaćini iz svih krajeva Boke, kojima je maslinarstvo pasija, ili tek usputni hobi, ali i oni koji saznanjem o sve profitabilnoj proizvodnji maslina, ozbiljno razmišljaju da obnove stara i zasade nova stabla.

Picerija i restoran

Ispod stabala su postavljeni najloni, kako bi masline koje se tresu, sa stabla pale i lakše sakupljale. Romantični i dalje možda beru ručno masline, ali to je sporije. Moraju se primjeniti savremna sredstva, električni tresači kojima se može dnevno „uhvatiti“ i do 200 kg. Ove godine konačno kvalitet i kvantitet maslina je dobar, mada će se prava svojstva ulja znati tek oko Nove godine „kada se malo slegne“.

Obrad Mandić od 23 stabla koja su najbolje rodila očekuje oko 120 litara ulja, otprilike 7 kg daće jedan litar ulja.

Na berbu su rado došli i Morici sa Luštice, jedini proizvođači organskog maslinovog ulja u Crnoj Gori. Edukacija je, kažu, za unosan posao kojim se bave godinama, najbitnija.

Na imanju Mandića vidjeli smo berače i posmatrače, čak i strance koje to zanima, jer imaju sasvim drugačija iskustva u svojoj zemlji. Ali i u Boki se mijenjaju navike. Tradicija kupljenja maslina sa doline polako odlazi u prošlost, kaže izvršna direktorka Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić, zadovoljna odzivom:

– Od osnivanja društva ulažemo napore i sredstva za obnavljanje proizvodnje u Boki i revitalizaciju maslinjaka. Posebno je važna edukacija i tu smo znatno napredovali i uticali na svijest malsinara kako treba da uzgajaju stabla i proizvode maslinovo ulje, ili kako da pripremaju masline za konzumaciju. Prednost je uvijek na domaćem proizvodu. Ne zaboravljamo tradiciju, ali treba ići naprijed sa savremenom opremom i pravilima, primjenom agrotehničkih mjera – kaže Vesna Đukić.

U Kamenarima je tako uspjela još jedna, 9.velika berba maslina u organizaciji Maslinarskog društva Boka u maslinjaku predsjednika Društva, Obrada Mandića. On će sav plod odmah samljtei u svom mlinu.

No, preko 100 godina stare maslinajke u Boki treba stalno obnavaljati, čistiti, orezivati, gnojiti, obavljati pravilnu rezidbu, sprovoditi ekološku zaštitu, uz pomoć Savjetodvane službe Ministasrtva poljoprivrede i podršku ovog društva.

Maslinarsko društvo Boka ima danas sko 200 aktivnih članova, koji imaju oko 63 hiljade stabala maslina, no računa se da je u Boki blizu 200 hiljada stabala. Mnoga su stradala u ovoljetnjim požarima, ali ovom društvu su štetu prijavila samo tri domaćina.

Maslinarstvo je bez sumnje profitabilna grana poljoprivrede, ali ne treba zaboraviti da ona iziskuje puno znanja, strpljivosti i marljivosti, uz stalno praćenje savremenih metoda uzgoja i proizvodnje.

5 Komentari

  1. Znam koja je razlika između zelenoga i zreloga.I znam da je ovo vrijeme informacionih tehnologija,a da je mozak podložan uticaju svega što prima.Propaganda je čudo.Reklo bi se da ćemo ubuduće živjet po 200 godina ako budemo slušali bez razmišljanja.

    4
    1
  2. Da li neko uopšte zna kako su se mljele tradicionalno masline u našem kraju? sada , izgleda, važe neke nove regule, pa oni koji posjeduju mlinove i neće da melju masline koje su se vjekovima u ovim našim krajevima spremale? Masline su se brale i kupile sve do Nove godine. Masline su se prikupljale u badnjeve , prethodno prale, a onda solile. I svaki dan prelivale salamurom. A sada, novopečeni mlinari, i bjelosvjetski nutricionisti kažu da takvo ulje nije dobro za zdravlje. Pa, gospodo, pljunite na svo naše nasljeđe. A posebno prozivam ove novokomponovane mlinare sa Luštice, a izgleda i jednog novokomponovanog iz Novog, da se prizovu starina naših. A i pameti!

    9
    5

Ostavite komentar

*

code