Početna Oko nas Budva Počela istraživanja tvrđava Goražda i Kosmač

Počela istraživanja tvrđava Goražda i Kosmač

0

Stručni tim od šest eksperata Arheološkog instituta iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, sproveo je dvonedjeljno istraživanje austrougarskih tvrđava Goražda i Kosmač. One su odabrane za detaljnu procjenu i izradu osnovne dokumentacije i procjenu štete za dalje planiranje i korišćenje.

Foto: Radojica Pavićević

Rezultati kampanje predstavljaju osnov za razvoj budućeg projekta, koji će pored vojnih istraživanja, obuhvatiti i istraživanja dokumentacije i realizacije izgradnje utvrđenja, održavanja, uspostavljanja komunikacije i snabdijevanja u ratnim i mirnodopskim vremenima. Takođe, prikupljaće se i informacije o vojnicima stacioniranim u tvrđavama, kao i njihova interakcija sa civilnim stanovništvom. Biće istražena i upotreba tvrđava tokom Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme bivše Jugoslavije, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Ekspertskim timom koordinisala je dr.ing.mag. Lilli Zabrana, uz nadzor stručnjaka iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Foto: Radojica Pavićević

Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma o saradnji sa Arheološkim institutom Austrije, koji je Ministarstvo kulture potpisalo u junu 2018. godine. On predviđa saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara kao i zajedničko djelovanje na polju zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Podršku realizaciji ovog projekta pružila je Ambasada Austrije u Crnoj Gori kao i Opštine Budva i Kotor.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code