Počela kampanja za uklanjanje neregistrovanih vozila iz saobraćaja

Počela kampanja za uklanjanje neregistrovanih vozila iz saobraćaja

2567
9
Podijeli

Uprava policije MUP-a i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) pokrenuli su kampanju pod nazivom “Stop neregostrovanim vozilima”, koja će trajati do 3. jula. Jer, praćenjem stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja evedinetirano je povećanje broja neregistrovanih vozila ili vozila kojima nije produžena važnost saobraćajne dozvole.

Aktivnosti kontrole će se sprovoditi  na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima se očekuje povećan broj neregistrovanih vozila, kao i na lokacijama na kojima kontrola saobraćaja nije uobičajena, saopšteno je iz Uprave policije.

Picerija i restoran

Pored sankcionisanja prekršaja upravljanja neregistrovanim vozilom, odnosno vozilom kome je istekla važnost saobraćajne dozvole, službenici saobraćajne policije će evidentiranti i ostale prekršaje propisane  Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u poglavlju “registracija motornih i priključnih vozila”.

– Posebna pažnja će biti usmjerena i na prekršaje: davanje neregistrovanog vozila na upravljanje drugom licu, upravljanje vozilom koje nema propisane registarske oznake i učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju. Kako su nerijetke situacije da vozači u saobraćaju upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, suprotno odredbama Zakonona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, podsjećamo da vozač ne može upravljati vozilom na osnovu naprijed navedene dokumentacije, već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (do 30 dana od dana izdavanja) – navodi se u saopštenju.

Cilj ove kampanje je ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Naime, neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda.

Takođe, korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima, što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njih, već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju skrivili, s obzirom da NBOCG ima pravo regresa prema njima po ovom osnovu.

Saobraćajni policajci će u periodu kampanje na teritoriji Crne Gore podijeliti oko 15.000 flajera “Stop neregistrovanim vozilima”, kojima se ukazuje na važnost poštovanja zakona u ovom segmentu, zarad bezbjednosti učesnika u saobraćaju, kao i smanjenja šteta nastalih u takvim saobraćajnim nezgodama koje u krajnjem padaju na teret lica koja su izazvala nezgode upotrebom neregistrovanih vozila.

Iako cilj kampanje prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača, već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivnije kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog, a ta vozila će biti isključena iz saobraćaja.

9 Komentari

 1. Zasto kampanja, zar nije obaveza saobracajne policije da u svako doba iskljuci iz saobracaja neregistrovano vozilo, ovo je prije upozorenje neregistrovanim da par dana ne izlaze vozilom u saobracaj.
  3  1
 2. Pa da ponovim,od kada je nadležnost sa Uprave Policije prešla na komunalnu svako živi parkira na autobuskim stajalištima,trotoarima jednostavno rečeo nikone nije stalo.
  A gospoda u škodama stave naočare i samo troše gorivo.
  Ovakav haos ne postoji nigdje.
  16  0
 3. SVAKA CAST ,MORA SE POCETI ODNEKLE DOSTA JE VISE OVIH KRNTIJA I PRAZNOGLAVACA I NEIZIVLJENIH BUDALA, NADAM SE DA CE OVU AKCIJU SPROVESTI KAKO VALJA BEZ IZUZETAKA PO OVOJ ILI ONOJ LINIJI .PAUK TAKODJE TREBA DA RADI 24 SATA I NEKA DERE KAZNE JER POJEDINCI DA MOGU U KAFIC I TRGOVINU BI USLI SA AUTOM ,KOMPLEKSASI BALKANSKI.
  21  2

Ostavite komentar

*

code