Početna Oko nas Kotor Počela koncerta sezona u Kotoru svečanim nastupom Prokofjeva i Martinovića

Počela koncerta sezona u Kotoru svečanim nastupom Prokofjeva i Martinovića

0

Koncertom dvojice vrsnih muzičara, violončeliste Dmitrija Prokofjeva i pijaniste Ratimira Martinovića, počela je četvrta koncertna sezona koju združenim snagama organizuju kotoraMuzička škola „Vida Matjan“ i festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina.

Direktorica Škole Laura Jovanović podsjetila je na važnost ovakvog, praktičnog usavršavanja učenika škole, kao i na okolnost da većina gostujućih umjetnika i profesora sa domaćeg i regionalnih umjetničkih fakulteta održe besplatne radionice za učenike škole.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić poručio je da je jedna od ideja ove sezone da „u danima kada primorski gradovi utonu u blagu melanholiju, depresiju kišnih dana, probudimo usnuli grad i da notama rastjeramo težinu južinu“.

Kotorska koncertna sezona će trajati do juna, tokom kojih će u fokusu biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara. Kotorska i crnogorska publika imaće priliku da sluša najbolje učenike na svečanim školskim koncertima od Božića do Božića, za Dane Kamelije, uoči dana škole, umjetnike sa domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, regionalne muzičare, poput violončelistkinja Sandre Belić i Irine Josifoske i operskog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku. Takođe nastupiće i međunarodno afirmisani muzičari, poput poljskog Krakovskog dua Kalinovski-Selezer (violončelo-klavir) već u utorak, 11. decembra, u dvorani sv. Duha u Kotoru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code