Počela obnova krovova na crkvi Sv. Leopolda i Župnoj kući

Počela obnova krovova na crkvi Sv. Leopolda i Župnoj kući

10
Podijeli

Na dva vrijedna sakralna objekta, Župnoj kući i crkvi Sv Leopolda u Starom gradu u Herceg Novom do sredine sljedeće godine trebalo bi da traje prijeko neophodna zamjena potpuno dotrajalih krovova

Foto: Don Siniša Jozić

Više od tri vijeka stara zdanja prokišnjavaju, vlaga i crne mrlje prekrile su stropove, koji ubrzavaju propadanje. Stoga je Župa Sv. Jeronima u Herceg Novom, uz pomoć Kotorske biskupije počela akciju sakupljanja sredstava za ovaj posao, u koji se uključila i lokalna uprava.

Picerija i restoran

Opština Herceg Novi će finansijski pomoći sanaciju krova crkve Sv. Leopolda u Starom gradu, zaključeno je tokom prvog zvaničnog susreta predsjednika Opštine Stevana Katića sa novim hercegnovskim župnikom don Sinišom Jozićem

Foto: Don Siniša Jozić

Visoka skela montirana je ispod objekata, no pogled na dotrajale grede i polomljene crijepove najbolje govori da je ovaj obiman posao bio hitan. To nam potvrđuje i župnik don Siniša Jozić. Krov na ovim sakralnim zdanjima posljednji put rađen je prije skoro 4 decenije priča don Jozić za Radio Jadran:

– Posljednji put krov je zamijenjen na Župnoj kući i crkvi poslije potresa 1979. Godine, kada je urađena projektna dokumentacija za sanaciju, po kojoj je izvedena neophodna, ali djelomična sanacija objekta. Sanacijom krova nesumnjivo će se spriječiti daljnje propadanje ovog vrijednog kompleksa, koji je od zajedničkog interesa za grad i Župu Herceg Novi, Kotorsku biskupiju, ali i širu društveno – kulturnu javnost – smatra don Jozić.

Nova krovna konstrukcija biće zamijenjena na 260 kvadrata, od čega na Župnoj kući 150 m² a na crkvi Sv. Leopolda 115 m². Radove izvodi OD “Pestorić Inženjering”. Obnova je planirana u dvije etape – prva tokom decembra, a druga na proljeće 2019. godine, pri čemu će vanjski izgled kompleksa zadržati izvornu originalnost, uvjerava don Jozić:

– Zasigurno da će Župa sv. Jeronima, sa svetištem Sv. Leopolda Bogdana Mandića, trajnom obnovom ovog sakralnog kompleksa, za Herceg Novi kao poznati kulturni, hodočasnički i turistički centar, a i širu regiju, ovim zajedničkim zalaganjem učiniti nešto dobro i vrijedno za sve nas. Naime, sve češća hodočašća i turističke posjete iz okolnih zemalja u svetište Sv. Leopolda ukazuju nam na brojne mogućnosti i podstiču na poboljšanje dosadašnjih kapaciteta, te pozivaju da se oplemeni još jedna vrijedna sakralna institucija s kulturnim karakterom koja nesumnjivo doprinosi razvoju vjerskog turizma u ovome gradu – smatra on.

Don Jozić podsjeća da su, po oslobođenju grada od Turaka, Mlečani izgradili samostan Sv. Franje 1688. godine i uz njega malu crkvu. Crkva je najprije bila posvećena Blaženoj djevici Mariji, a zatim Sv. Franji. Od 1976. godine posvećena je Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, rođenom u Herceg Novom 1866. godine.

10 Komentari

  • ti si bolestan covijek .Bolje pitaj Amfilohija odakle mu pare za dzipa koliko se omastio za rtSV.Nedjelja itd.PUsti nas Bokelje bilo koje vjere da zivimo na miru vi i vase predavanje i huskanje zapalilo je SFRJ i sve ostalo .Sjeti se tvojih idola kako su sa PONOSOM PALILI NAROD na DU i kasnije KOSOVO i svuda je bila PUSIONA. Isto bi napravili i sada ali ste na koljenima zavrsena je vasa sila i humanost .

   21
   11
   • Sta lose vidje u ovom komentaru pa dade covjeku dijagnozu da je bolestan? ! Raspitaj se i vidjeces da se pravoslavne crkve u Hrvatskoj obnavljaju, a obnavljaju se i na Kosovu(Srbija) samo u tezim okolnostima. Ovo je kako covjek rece lijep primjer i ja vjerujem da je i MCP ciji ti mitropolit ocito smeta spremna pomoci ako zatreba. Mir Boziji!

  • Prije svega mi nijesmo Kosmet,a katolicka crkva u Crnoj Gori je respektovana od vlasti,tako da ovo nema veze sa vezom,osim neznanja ili zlobe.

   13
   3
 1. Boka Kotorska a i ostali djelovi crne gore imaju dokaze o dugoj vjerskoj
  Istoriji i treba da se obnove i odrzavaju sve bogomolje jer su odrzale ljude kroz proslost a uzdamo se i bogu molimo kroz zlo sadasnje.

  24
  2
 2. Tacno je,pokojni Don Viktor Kalocira je od crkvenog novca odmah nakon potresa obnovio krov na crkvi i sanirao Zupni dvor.To je bila prva crkva obnovljena u Crnoj Gori nakon potresa,a plan sanacije je uradio pokojni arhitekta Miso Jancic.I trajalo je,kako je dobro uradjeno za to vrijeme nestasice gradjevinskog materijala.
  Stariji Novljani se sa pijetetom sijecaju kako Don Viktora,tako i Misa Jancica po dobroti i humanizmu.

  41
  4
 3. Sa srecom radovi,i neka Vas posluzi lijepo vrijeme uz blagoslov Sv.Leopolda i pomoc svih dobrih ljudi u Novome i okolini.
  Neka ovo bude primjer i za obnovu zaduzbina i legata ostavljenje gradu u dobroj namjeri.

  52
  2

Ostavite komentar

*

code