Početna Ekonomija Počela remedijacija tla u Brodogradilištu, odvoz grita u januaru 2019.

Počela remedijacija tla u Brodogradilištu, odvoz grita u januaru 2019.

16

Delikatan i dugonajavljivani posao remedijacije tla u Brodogradlištu Bijela, vrijedan 22,9 miliona eura, ozvaničili su danas ministar odživog razvoja i turizma, Pavle Radulović i predsjednik francuske kompanije Valgo, Fransoa Buše.

Oni su nakon pressa, kome su prisustvovali predstavnici brojnih stručnih institucija koja se bave ekotoksikološkim istraživanjima i remedijacijom iz dvije zemlje, obišli zagađenu industrijsku zonu. Najavili su da će grit biti odvezen za Španiju do polovine marta 2020. godine. Prvi od 20-tak brodova sa otpadom krenuće iz Bijele u januaru iduće godine.

– Industrijski otpad je bio i još je ozbiljan problem u Crnoj Gori. Na našu sreću krenuli smo sa raščišćavanjem i sa Svjetskom bankom potpisali ugovor na 50 miliona dolara za 4 neuralgične tačke – podsjetio je Radulović, ističući da je grit u Bijeloj, uz Kombinat aluminijuma bio najveći mogući rizik za državu.

Grit je u Bokoktorskom zalivu godinama lagerovan i prijetio životnoj sredini, kao i mentalnom zdravlju ljudi, dodao je on.

Osim toga najveće Brodogradilište na Južnom Jadranu je ugašeno, a sada je višestruka korist ovog posla, kazao je ministar zahvalan svim učesnicima u projektu:

– Naš zajednički konsultant će pratiti radove i o tome nas uredno izvještavati. Nadam se do polovine marta 2020. godine, kada je krajnji je rok, da ćemo doći zajedno sa investitorima da otpočnemo priču o izgradnji nečega, na šta ćemo svi ponovo biti ponosni – istakao je Radulović.

Buše: Višestruka korist za zaliv Boke i Crnu Goru

Predsjednik kompanije „Valgo“ Fransoa Buše, precizirao je da će remedijacija tla i odvoženje taloga od pjeskarenja brodova trajati 21 mjesec. Biće tretirano 150 hiljada tona otpada, što je kao 15 Ajefelovih kula, na površini od 1,7 hektara. A što, po njemu, ovaj posao donosi Boki Kotorskoj i Crnoj Gori:

– Rehabilitacija ovakvog lokaliteta u Boki Kotorskoj doprinijeće upisu zaliva na UNESCO lisu prirodne i kluturne baštine i to je definitivno pozitivan ishod. Takođe, unaprijedićemo pregovore Crne Gore o pristupanju EU i zatvaranju poglavlja koja se odnose na životnu sredinu – navodi Buše.

Za Valgo je važan proces obuke, čime kompanija pokazuje kapacitet i želju da dugoročno ostane u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima, ambicija Valga je saradnja sa Vladom Crne Gore, kao i podrška kompaniji Portomontenegro u prenošenju znanja i iskustva na polju rekosntruskcije, rehabilitacije, tretmana otpada.

– Pored prenosa znanja i umijeća, naša ambicija je da investiramo u Crnu Goru, jer Valgo ne obavlja samo radove, već može i da investira na tim zagađenim terenima kako bi pokazao svoje kompetencije i na tržište izveo čiste terene i omogućio investitorima da na njima rade – objašnjava on.

Buše je najavio novu dinamiku zapošljavanja u Herceg Novom, s obzirom da su sa zatvaranjem Brodogradilišta mnogi radnici ostali bez posla. Danas je zaposleno 20, a uskoro će biti 30 obučenih ljudi koji će raditi na rehabilitaciji tla u Brodogradilištu.

Partneri koji sa fracuskom kompanijom sarađuju na remedijaciji tla u Brodogradilištu su Inter geo iz Austrije, Krušo DOO Herceg Novi, Dekra, Zeta petrol i druga brojna lokalna preduzeća.

Radulović: Istraživanje cijelog akvatorijuma i okruženja Brodogradilišta

Crna Gora izvozi grit u zemlju EU, jer tamo postoje deponije za takvu vrstu otpada. ”Zamislite da je obrnuto”, kazao je ministar Radulović, ubijeđen da kada se neki posao radi po propisima ne znači narušavanje životne sredine.

Na pitanja Radija Jadran da li su ugovorom između Valga i Vlade predviđena istraživanja i remedijacija još sedam toksičnih lokacija u krugu Brodogradilišta, te šta je sa gritom iz bivšeg Arsenala, ministar je odgovorio potvrdno:

– Radi se istraživanje kompletnog akvatorijuma i okruženja Brodogradilišta Bijela. Ovim ugovorom je tretirana samo prva faza, ono što je već ispitano. Imamo preliminarne rezulate iz druge faze i nadamo se da ćemo imati dovoljno rezervnih sredstava da očistimo sve, ili ćemo dodati novac. Na lokaciji bivšeg Arsenala je napravljeno nulto stanje, kao što će biti napravljeno u Bijeloj. Ako nešto ne pravi prijetnju za životnu sredinu, ono se samo konstatuje i nastavi se dalje. Ono što je prijetnja, kao u slučaju Bijele, a to je ne samo grit, već razna ulja i deterdženti, iziskuje mnogo posla da se ukloni. Našli smo najbolje partnere, sa kojima rade naši najbolji. Riješićemo ovu vrstu problema u Bokokotorslom zalivu – poručio je Radulović.

16 Komentari

 1. Da nije zalosno, bilo bi smijesno!
  Presjeca vrpcu na ekolosku crnu tacku i groblje jednog giganta, koji je hranio na preko 700 porodica u Boki!

  10
  3
 2. U Srbiji secu vrpcu kada otvaraju:lift,rampu za invalidska kolica, septicke jame, brvna,put koji ne vodi nigde…A ovi u Bijeloj za odvoz djubreta

  7
  6
 3. Oni koji su danas bili u brodogradilištu znaju da je ovo najviše ličilo na poznati film Let iznad kukavičijeg gnijezda. Danas se u bivšem brodogradilištu proslavljao kredit od 22 ili više miliona evra koji će vraćati građani. Samo da su građani mogli da vide prisutne starlete, ketering (jelo i piće) i ozvučenje kojem bi pozavidjeli zajedno Madona i Rolingstonsi.
  SRAMOTA!!!!!!

  11
  6
 4. Plakali ste kad ce ici grit i da se konacno zatvori brodogradiliste zbog toga.Evo sad grit ide,firme nema i sad ste vi smjesni strucnjaci poceli o tome ko se koliko ugradio…treba ga onda donijet na trg pa nek tu stoji nego ne znam kako bi ste pili kafu i palam… po sajtu

  9
  3
 5. Nemojte molim Vas objavljivat nista vise vezano za ovaj poso jer svaki novi text cijena poraste za bar milion, u pocetku je cjena bila cini mi se oko 18 mil a sad je vec 22.9!

  18
  6
  • Још навукли ове прслуке, као да су на неком великом градилишту или у руднику. Само им шлемови фале. Циркус !

 6. Znaju li ovi strucnjaci iz Bjelog Polja i ove marionete iz Francuske koliko je pomoraca u HN koji se razumiju u kolicinu i odvoz,sto je prva laz!
  A dalje za 22 miliona u normalnom svjetu se zna u Kilogram koliko ce brodova odvozit i kako teret!
  Samo u Cg dje se peru i kradu pare kaze se otprilike,odokativno ili tako nesto

  E kakve smo mi ovce za sisanje

  26
  7
  • Šta ti nije jasno,krcaće se 7000 tona po brodu.
   Oko dvadeset brodova.
   Nešto će se preraditi u Bijeloj zajedno sa zemljištem.
   Gro novca ide Španskoj kompaniji koja preuzima otpad,i dalje ga prerađuje.
   Ja znam da bi grit, naši dušebriznici, najradije bacali u škrape zaleđa Herceg Novo kao prije 50 godina,i to za džabe dok je mrak.

   18
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code