Počele gužve na graničnim prelazima, od sjutra opet preko Vitaljine za Hrvatsku

Počele gužve na graničnim prelazima, od sjutra opet preko Vitaljine za Hrvatsku

2
Podijeli

Poslije više od pola godine od sjutra će, nakon rekostrukcije na hrvatskoj strani, opet biti otvoren granični prelaz Kobila-Vitaljina. Ovu informaciju su, uoči vikenda, potvrdili i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Prije toga otvaranje Vitaljine najavio je i HAK (Hrvatski auto klub), a Radio Jadran informaciju prenio.

Crnogorski MUP je o otvaranju prelaza obaviješten iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.
“Ponovnim puštanjem u rad znatno će se smanjiti frekventnost saobraćaja na graničnom prelazu Debeli Brijeg-Karasovići, i olakšati prelazak granice, naročito u ljetnjoj turističkoj sezoni”, kazali su iz MUP-a.

Picerija i restoran

S obzirom da Hrvati za svoj prelaz Vitaljina ulažu preko 3 miliona eura, kako su nam potvrdili iz njihovog resornog Ministarstva, te da će poslije sezone njegova rekonstrukcija biti nastavljena, neophodno je i da se poboljšaju uslovi i infrastruktura na crnogorskoj strani, na Kobili.

Radiju Jadran su rekli u Odsjeku za granične provjere da su za to „upućene inicijative Upravi za imovinu za hitne intervencije iz kapitalnog budžeta“.

Pripreme za sezonu na prelazima s Hrvatskom i BIH

Ove godine na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Kobila i Debeli brijeg, kao i Sitnica sa BIH, ipak, u postojećim uslovima, spremno dočekuju sezonu, kazali su u Odsjeku za granične provjere, odgovarajući na naša pitanja. Analiziran je, kako kažu, promet i rad u prethodnoj godini posebno u ljetnjoj turističkoj sezoni, kada su česte kilometraske kolone i višesatna čekanja. Preduzete su i sljedeće aktivnosti:

– Pripremljeni su informacija za Vladu CG, Plan mjera i aktivnosti za ljetnju turističku sezonu, odžano više sastanaka i pokrenuto inicijativa Komisije za granicu. Takođe, održani su sastanci na lokalnom i regionalnom nivou predstavnika graničnih policija dvije države, posebno radi manjeg zadržavanja i obezbjeđenja uslova za bezbjedno i efikasno obavljanje graničnih provjera. Napravljene su i dostavljene instrukcije za postupanje u toku ljetnje turističke sezone radi spriječavanja dužeg zadržavanja, omogućavanja prvenstva organizovanim turističkim grupama i slično – nabrajaju iz Odsjeka.

Planirana je i ispomoć određenog broja policijskih službenika iz drugih organizacionih sastava, postavljanje videonadzora i sistema optičkih čitača registarskih oznaka. Dodaju i da su izvedene obuke radi efikasne profilacije, otkrivanja falsifikata, spriječavanja trgovine ljudima, nezakonitih migracija, kao i obavljanje pregleda i pretresa motornih vozila.

Inače, nedavno su čelnici Opštine Herceg Novi i Općine Konavle inicirali kod nadležnih institucija dvije države da se postupak kontrole na prelazu Karasovići – Debeli brijeg olakša kako bi se izbijegle kilometarske kolone koje su kontraproduktivne za turizam obje države.

– To pitanje prevazilazi lokalne i relacije dvije države i ulazi u domen obaveza nametnutih pravnim sistemom EU za Republiku Hrvatsku – objašnjavaju u Odsjeku i dodaju da je granična policija Crne Gore otvorena za sve vrste dogovora, uz poštovanje profesionalnih standarda i dobre prakse, kao i reciprociteta.

Zubci – zajednički prelaz Crne Gore i BIH

Otkako je izgrađen put Trebinje-Herceg Novi, odnosno dionica Meljine-Petijevići raste promet i na graničnom prelazu Sitnica sa BIH. Njega godišnje pređe preko milion putnika i 300 hiljada vozila. Za razliku od susjeda, čiji je granični prelaz Zubci moderno opremljen, sa više ulaznih i izlaznih traka, na crnogorskoj strani su samo dvije, a službenici rade u montažnim malim kućicama.

Vjerovatno je to bio razlog i jučerašnjih kolona i čekanja oko sat na Sitnici, o čemu za Radio Jadran svjedoči više Novljana koji su se zatekli u koloni pri odlasku za Trebinje i po povratku samo na našoj strani. Posebno je vikendom velika gužva, jer sezona počinje i sve je više turista, ili građana BIH koji samo na jedan dan dolaze na more.

 

Ima li izgleda da se granični prelaz Sitnica, kojim ovih dana prosječno prođe oko 4000 putnika i skoro 1000 vozila, renovira? Uz sopstvena, ili sredstva EU fondova, ili da se realizuje višegodišnja inicijativa Mješovite komisije BiH i Crne Gore za pitanje granica o formiranju zajedičkog prelaza Zubci – Sitnica, na teritoriji BiH?

– Za GP Sitnica planirano je stvaranje uslova za uspostavljanje zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji GP Zupci, od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH kao dio šireg dogovora nadležnih tijela- odgovaraju nam iz Odsjeka, odnosno Sektora granične policije Uprave policije Crne Gore.

To znači i da je neprihvatljiva inicijativa Opštine Herceg Novi da se država uključi u aranžman sa koncesionarom “Univerzal monteom” za ukidanje putarine na 12 km dugoj dionici Meljine – Petijevići. Opština je predložila ukidanje putarine, isplatu koncesionara uz podršku države, a onda i ustupanje naplatne rampe za granični prelaz.

2 Komentari

  1. Malo bi se nogli raspitati prine nego li date javno neku obavjest. Granicni prelaz nije hos otvoren zbog hrvatske strane. Nesto u vezi njihovog sistema. Samo ce narod gubit vrijeme posto ce ih vec nasi vratit sa granice. To je prije sat vremena bilo, sta ce biti sutra ne znam.

Ostavite komentar

*

code