Početna Oko nas Budva Počele Igre malih zemalja u Budvi, sa 846 sportista iz devet država

Počele Igre malih zemalja u Budvi, sa 846 sportista iz devet država

1

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada u Budvi sinoć su otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji. Igre je proglasio otvorenim premijer Crne Gore, Duško Marković.

Različitosti Evrope – od njenog sjevera do juga – danas su okupljene u Crnoj Gori i uz olimpijski moto „jedinstvo u različitosti“ to predstavlja bogatstvo kakvo tradicionalno baštini i naša zemlja, ocijenio je Marković:

„Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja, da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo! Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija. Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda“ – rekao je Marković .

Premijer je rekao da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture širom naše zemlje.

„S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je poželio sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

„Mnogi od vas su sada prvi put u Crnoj Gori. Želim da uživate u ljepotama naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi. Želim da u vašim očima iz Crne Gore ponesete plavetnilo našeg mora i našeg neba, a u vašem srcu crnogorsku iskrenost i prijateljstvo. Želim da se i u budućnosti vraćate Crnoj Gori“.

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je čuvena rukometašica Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen. Zakletvu ispred svih sportista položila je naša skakačica u vis Marija Vuković.

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, koji će se u narednih pet dana takmičiti u deset sportova.

Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su, među ostalim, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code