Počele pripreme za izvođenje radova na Kući Iva Andrića

Počele pripreme za izvođenje radova na Kući Iva Andrića

5
Podijeli

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji projekta uređenja Kuće Iva Andrića i njenog dvorišta. Dok eksperski tim radi na izradi projekta revitalizacije, gradske službe obezbjeđuju preduslove za uspješan početak ovog posla – rade na snimanju terena, odnosno premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja.

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju  postojeće stanje po osnovu smjernica datih u idejnom rješenju, a sve kako bi u saradnji sa lokalnim Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova. Cilj je da objekat bude priveden namjeni do ljeta 2018. godine.

Picerija i restoran

Preduzeće „Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta. Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu.

Podsjećamo, početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića. Susret je incirala lokalna uprava, vođena  namjerom  da se kuća Nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju.  Predstavnici Opštine iskazali su odlučnost da se objekat revitalizuje na način da ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca. Istaknuta je spremnost da se odmah po sačinjavanju plana krene u proces realizacije, te da objekat bude otvoren do naredne turističke sezone.

5 Komentari

 1. Ajde konačno jedna konkretna i ohrabrujuća vijest…
  Vala se dosta i čekalo da se nešto uradi. Valjda će to biti kuća za sve nas Novljane i naše goste dobre volje. Andriću toliko i dugujemo jer je on SAM odabrao naš grad a vjerujem da je kao nobelovac iz 1961. u OZBILJNOJ zemlji kakva je bila SFRJ mogao da odabere mjesto gdje će da provodi vrijeme.
  Inače je interesantno da je polovinu iznosa od Nobelove nagrade Andrić poklonio bibliotekama u bosanskom zabitima, a to nijesu bile male pare. Mogli bi se ovi naši tajkuni što uzeše sve malo ugledati na ovaj primjer. Pa eto gospodo tajkuni eno vam Dom u Bijeloj pa malo pomozite. Ne možete dvaput dnevno ručat!

  10
 2. Šta znači rečenica: snimaju postojeće stanje na osnovu smjernica iz idejnog rešenja? Postojeće stanje je stvarno stanje a u smjernicama je planirano stanje. Nije valjda da nam za ono šta vidimo i čujemo trebaju smjernice.

  19
  6

Ostavite komentar

*

code