POČELE ZAVRZLAME OKO IZBORA PREDSJEDNIKA OPŠTINE HERCEG NOVI

POČELE ZAVRZLAME OKO IZBORA PREDSJEDNIKA OPŠTINE HERCEG NOVI

168
0
Podijeli

U najjačoj vladajućoj partiji u Herceg Novom, SNP-u, u skladu sa Statutom, otvorena je procedura za predlog kandidata za budućeg predsjednika opštine.

– Biće više predloga, ali sve će se svesti na kraju na jedan. Predlog Opštinskog odbora razmatriće Izvršni i Glavni odbor partije – kaže za Radio Jadran, predsjednik OO SNP-a, Obrad Gojković.
Po koalicionom dogovoru, SNP-u pripada mjesto predsjednika opštine, pa u ovoj partiji ne očekuju kandidate iz manjih vladajućih stranaka.
Na pitanje da li je i on jedan od mogućih kanidata za predsjendika opštine, kako se to u poslijednje vrijeme često u javnosti komentariše, Gojković kaže da ne bi sebe posebno izdvajao od drugih građana.
– Svaki punoljetni crnogorski građanin, bio stranačka ili nestrančka ličnost ima pravo da bude kandidat – tvrdi Gojković.

Picerija i restoran

Tako ispada i da bi aktuelni predsjednik Dejan Mandić, ponovo mogao biti kandidat za predsjednika opštine i konkurisati za treći mandat, iako on nije bio na izbornoj listi SNP-a na proteklim lokalnim izborima. Naravno, pod uslovom da dobije podršku, ovoga puta, ne građana, nego svoje partije SNP-a.

ŠTA JE PO OPŠTINSKOM STATUTU, A ŠTA PO ZAKONU O LOKALNOJ SAMOUPRAVI?

Statut Opštine Herceg Novi u članu 57. ukazuje da predsjednika opštine bira Skupština iz redova kandidata izborne liste koja je ušla u Skupštinu opštine sa najmanje jednim mandatom, većinom glasova ukupnog broja odbornika. Pravo predlaganja kandidata za predsjednika Opštine ima najmanje ¼ odbornika, odnosno potpisi 9 odbornika su dovoljni za kanidaturu. U pogledu uslova za izbor predsjednika opštine, primjenjuju se odredbe Zakona kojim se uređuje izbor odbornika i poslanika.
Gojković tumači ovo drugačije i kaže da nije bitno da se kanidat nalazio na listi, kao i da je to definisao vrlo širok Zakon o lokalnoj samoupravi.
Pogledali smo i taj Zakon u kome se između ostalog u članu 56 kaže: „Pravo predlaganja kandidata za predsjednika opštine ima najmanje 1/4 odbornika. U pogledu uslova za izbor predsjednika opštine primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje izbor odbornika i poslanika”. I dodaje da se „način i postupak izbora predsjednika opštine uređuje Statutom”.
To nas ponovo vraća na to da budući predsjednik, može biti samo iz redova kandidata izborne liste koja je na izborima ušla u Skupštinu Opštine sa najmanje jednim mandatom.
U krajnjem, to je i sasvim logično, s obzirom da je ta lista već imala svoju verifikaciju na prethodnim izborima. Izbor predsjednika u Skupštini biće obavljen onako kako kaže Statut, potvrđuje za Radio Jadran i sekretar Skupštine, Milovan Benderać.
– Sve je vrlo jasno definisano oko izbora predsjednika i sve će se raditi profesionalno i po Statutu.

KADA DEJANU MANDIĆU PRESTAJE MANDAT?

Sekretar Skupštine komentariše Jadranovo intresovanje oko izbora predsjednika preuranjenim:
– Možda ste malo i uranili sa pitanjima o tome, jer nas taj posao očekuje tek 24. aprila, zato što je to datum kada je 2009. godine sadašnji predsjednik Mandić položio zakletvu – ističe Benderać.

Ali, upućeni sagovornik Radija Jadran, u pravnu i izbornu tematiku, kaže da to nema smisla.
– Onog momenta kad Opštinska izborna komisija proglasi pobjednika, od tada počinje da teče njegov mandat. Sasvim je nebitno kada je predsjednik položio zakletvu – pojašnjava dobro informisan izvor Radija Jadran.
U slučaju Herceg Novog, to bi značilo da Dejanu Mandiću 29.marta ističe petogodišnji madat, jer je postao predsjendik na izborima 29. marta 2009. godine.
Predsjednik se bira onako kako predviđa Statut, a Zakon o lokalnoj samopuravi odnosi se samo na dio opštih uslova, tvrdi dalje stručni izvor Jadrana.
– U praksi se može dogoditi da bude predložen kandidat koji nije na listi odbornika, ali će onda na to konačnu riječ dati Ustavni sud, što može čitav proces usporiti i prolongirati.
Treba još napomenuti da se predsjednik opštine bira javnim, a ako je za predsjednika predloženo više kandidata, izbor se obavlja tajnim glasanjem.
U svakom slučaju, na narednoj sjednici Skupštine, biće biran predsjednik opštine, a onda i izabran novi ili novo-stari, ukoliko ne dođe do političkog kuršlusa, ko zna? Svog kandidata može imati i Novska lista, što je njen predsjednik Miloš Konjević već nagovjestio za naš radio. Po informacijma iz ostalih opozicionih partija, DPS-a i SDP-a, oni neće imati kandidata, mada ostavljaju i malu zadršku.
Zanimljivo je i da po Zakonu o lokalnoj samoupravi, prestankom mandata predsjednika prestaje i mandat potpredsjednika, a Herceg Novi ih ima pet.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code