Početna Kultura Počeli Dani italijanske kulture

Počeli Dani italijanske kulture

7

U Kotoru, Herceg Novom i na Cetinju od 4. do 6. septembra trajaće Dani italijanske kulture u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore.

Zajednica Italijana broji oko 500 članova od kojih je oko jedna trećina autentičnih Italijana, državljana Italije, a ostali su potomci Italijana koji su nekada došli, ili vole italijanski jezik i kulturu i nesebično pomažu Zajednici.

U galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru otvorena je danas izložba “Il pittore del mare”, a izložba “Il volto dell’altro”, autora Uga Giletta biće otvorena sjutra u 11 sati u galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Obje izložbe poznatih italijanskih umjetnika posvećene su moru uz motive Trsta i Venecije.
Italijani u Crnoj Gori predstaviće se i promocijom knjige “Od Trsta do Kotora: na krilima bure uz poklič lava” (Bellaspiga) na Dvorskom trgu na Cetinju s početkom u 19 sati, a nakon toga u 21 sat slijedi koncert “Dennis Fantina & Magazzino Commerciale”.

Isti koncert biće priređen na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom sjutra veče u 21 sat.

Konferencija “Zajednica Italijana na prostorima Istočnog Jadrana, identitet i evropska budućnost”, najavljena je u konferencijskoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” u petak 6. septembra u 10 sati.

Na Pjaci od sata takođe 6. septembra u 21 sat biće održan koncert “Dennis Fantina & Magazzino Commerciale”.

Osim kulturnih manifestacija Zajednica Italijana oraganizuje i besplatne kurseve italijanskog jezika.

7 Komentari

  1. Venecija nije bila okupator ovih krajeva jer ih nisu zauzeli nego su tadasnji Bokelji i Pastrovici zvanicno trazili zastitu i pomoc zbog najezde Otomanske imperije i dobrovoljno se stavili pod njihovu vlast, zato su i imali odredjene privilegije u tadasnjoj Mletackoj republici. Ovo su opstepoznaate istorijske cinjenice.

    8
    1
    • Jesu bili okupatori ali……..Sve što imamo od nekih sofisticiranih stvari potiče od njih.Na primjer arhitektura,palate koje su ostale,dekoracije koje smo uništili,stvari u ishrani,početak zdravstva u Boki ,djelovi zidina i kula ,književnost ,umjetnost itd,Na žalost nismo shvatali a bojim se da ni danas ne shvatamo.Od boljih treba učiti ,ignorantnost i arogancija su strašni.Identitet je važan ali ako ga imaš onda si otvoren da učiš i budeš samokritičan.

  2. Herceg Novi je imao nekoliko porodica poreklom iz Italije, koji su se u raznim vremenima, i pod raznim istorijskim okolnostima, našli na ovom prostoru. Značajna većina se prilagodila i prihvatila naš način života i lijepo je što se drže zajedno.

    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code