Početna Društvo Počelo asfatiranje saniranog dijela magistrale u Igalu

Počelo asfatiranje saniranog dijela magistrale u Igalu

18

Podgorička kompanija Tehnoput, angažovana na rekonstrukciji i asfaltiranju dijela magistrale od skretannja za Servisnu zonu do Mojdeškog puta, asfaltirala je 200 m dionice od skretanja za Institut do hotela Play.

Prema riječima šefa gradilišta, Marka Ljujića, u toku su pripremni radovi za asfaltiranje preostalog dijela do skretanja za Servisnu zonu. Ukoliko vrijeme dozvoli, što je prema sadašnjim prognozama malo vjerovatno, sjutra bi trebalo da bude asfaltiran dio oko benzinskih pumpi sa priključnim ulicama.

Picerija i restoran

– Kolektorske cijevi od restorana Mandrapa kod skretanja za Servisnu zonu do lokala Mama Huanita su postavljene, preostalo je postavljanje dvije šahte, ivičnjaka i trotoara. Takođe, postavljen je i separator 1, a u zavisnosti od vremena trebalo bi da postavimo i separator 2.  Slivna ravan iz pravca Herceg Novog nam pravi problem zbog nanošenja velike količine mulja i blata – kaže za Radio Jadran, Ljujić.

Teško je precizirati tačan datum prestanka radova, a radnici, tvrdi Ljujić, daju sve od sebe da završe prvi dio, kako je i planirano, do srijede 15. maja.

Na terenu je nakon prvobitnih 32 angažovano 55 radnika, uključujući majstore – asfaltere i neophodnu mehanizaciju – utovarnu, kombinovanu mašinu, bager točkaš i druge. Semafori za regulaciju saobraćaja, koji pokrivaju dionicu od 700 m, iz pravca Herceg Novog podešeni su na propuštanje vozila na svakih 10 minuta, dok je iz suprotnog pravca minutaža povećana, objašnjava naš sagovornik.

Razumije izraženo nezadovoljstvo korisnika ove putne dionice protokom saobraćaja, ali kako kaže, ima i nesavjesnih vozača koji ne mare za radove, žure i traže prolaz prije nego što je moguće. To dodatno otežava komunikaciju.

– Potrebno je 2-3 minuta da se kolone mimoiđu, a čeka se po pola sata, policija je prisutna i pomaže pri regulaciji. Činimo sve da se što prije „sklonimo“ sa trase i završimo radove, kako ne bismo ometali sezonu- ističe naš sagovornik i sam očevidac sve većeg broj putnika i nervoze.

Ukoliko do srijede uspiju da asfaliraju ovaj dio magistrale projektom je planirano da radovi budu konzervirani do 15. septembra. Tada bi od Instituta do skretanja za Mojdeški put trebalo da se postavljaju kolektorske cijevi u dužini do 400 m podijeljenih u 7 dionica i 6 separatora:

– Mi smo uradili 100 m kolektora 2 i priključili se na postojeću atmosfersku kanalizaciju, preostalo je još 300 m. Do sada je ukupno postavljeno 400 m. Obavljeno je oko 90% posla, ali nas postavljanje separatora najviše „koči“ zbog velike količine mulja i blata – naglašava Ljujić.

Rekonstrukcija dijela magistralnog puta M1 Debeli brijeg – Kotor, od skretanja za Servisnu zonu do skretanja za Mojdeški put, odnosno sada do skretanja za Šištet, krenula je početkom februara. Na predviđenoj dionici od 2,2 km nakon završetka radova trebalo bi da budu ugrađene kolektorske cijevi za odvođenje atmosferskih voda i prečišćavanja preko sepratarora ulja i naftnih derivata. Čitav posao finansira Uprava za radove sa 1,8 miliona eura.

18 Komentari

 1. Kojih 55 ili 33 .Od kada su počeli radovi brojala tačno 5 radnika aktivno radi i po jedan na semafore bezpotrebni smo unesu još veću zbunu pogotovo kada je na ;radnom mijestu; semafor kod Sporskog radnik koji zamišlja da je na Formuli jedan pa stalno maše sa zastavicom naravno vidno konzumiran alkoholom ali šta da se radi živ čovijek sve podnese!

  20
  • Da li ce Blue Line da odgovara i nadokandi stetu gradu i putnicima, sto nije vozio ovo vrijeme po dogovorenoj trasi gradskog saobraćaja? Nego je vozio prvo do Petlje, a poslije do pumpe u Igalu, odnosno, nije saobraćao do kraja linije. Zasto se svi prave ludi?

   Kada ce gradski autobus (ne Lokal…vec Kruzni) da ide na 20 minuta umjesto na 40??? Hajde da istrazimo da li je ovo najgora”gradska linija” ikada i igdje jer vozi po gradu na svakih 40 minuta? Postoje svakako polasci na 40 minuta ali samo u zabacenim djelovima grada, ne i u centru grada, sto kruzna linije jeste.

   Zašto ne ukinete kruznu liniju i spasite nas muke? I date drugom prevozniku da kombijima saobraca ovom trasom kao nekada? Išao bi na 10 minuta i građani bi bili podmireni. Ili neko mozda misli da dobar gradski prevoz nije odlika dobre gradski vlasti i da je to neka sporedna stvar za kvalitetan zivot u nekom gradu. Boze dragi…Pa otkud nekom ideja da na ovaj nacin organizuje rad kruznog autobusa? Zasto Blue Line ne plati jos jednog ili dva vozača? Zasto?

   Dva taksi udruzenja se ubise od posla i danju i nocu, a Blue Line tvrdi da nemaju posla po gradu. Povrh svega, ne voze nakon 21 cas sto je skandalozno. A za to sto ne saobraćaju nedjeljom, ne postoji dovoljno jaka riječ da izrazi moje zaprepašćenje. Građani, zašto ćutite? I vi iz lokalne samouprave?

   Umjesto da se smanji saobraćaj privatnim vozilima i gradjani stimulišu da idu gradskim prevozom, vi ste na korak da ukinete valjda ovu kruznu liniju? I konacno, zar nije sramota, u vrijeme ogromnog siromastva, da populaciji građana koji koristi gradski prevoz, nudite opciju voznje taksijem? 40% gradjana radi za platu manju od 250e i njima je i mjesecna karta za prevoz od 30e preveliki izdatak. Ili to ne znate ili se pravite da ne znate?

   Gradski saobraćaj je najvažnija stavka u funkcionisanju grada a svaki gradjanin, pa i onaj iz Kuta, Sutorine, sa Tople itd. ima pravo da mu gradski prevoz vozi do njegovog naselja. Kako to ne shvatate već nudite nedostojna i apsurdna objasnjenja da se ne moze do tih naselja iz tehnickih razloga? Pa napravite novi put, prosirite stari, sta god. Ne interesuje nas kako cete to rijesiti, vec samo kada cete to riješiti. Zivot se odvija svaki dan, i bez vasih tehničkih uslova, a tim putevima svakodnevno prolaze i automobili i kombiji i kamioni, pa sto ne bi i vas autobus ili kombi?

   Kroz Monako, malu grad-državu, iako je mala, vozi gradski autobus, cak i dupli autobus. Naravno prilagodjen je “tehnicki” pa je manjeg gabarita. Zato što tamo znaju da gradski autobus mora…jednostavno mora da postoji, i da to nije dobra volja nekog privatnog prevoznika ili vlasti, nego uslov da se zivi kvalitetno u gradu. Da li mora da vam se nacrta da covjek svakodnevno mora da se kreće po gradu, da li do posla, skole, prodavnice, prijatelja, svejedno? I da je gradska vlast duzna, da po povoljnoj cijeni, obezbijedi svim gradjanima da se od svog naselja voze do centra grada? Dok ne izmisle teleportaciju – tada ce se ukinuti sve vrste prevoza. Do tada vas molim da reagujete. Svi.

   27
   2
  • Najgore je jer su izgleda jedini koji ce ispostovat zakazani datum zavrsetka radova???
   Ja sam pozitivno sokiran ovim tekstom i stanjem na terenu.
   Bio sam ubijedjen da ce ova dionica ostat raskopana i nezavrsena toko sezone,a ruku u vatru bi stavio da nema sanse da ce do 15.05. biti zavrseno kako je dogovoreno, medjutim izgleda da ipak nesto u ovaj Herceg Novi moze da bude odradjeno kako je i dogovoreno.
   Svaka cast za ovo sto su ispostovali.

   28
   25

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code