Početna Društvo FOTO: „RUDNIK“ OTIŠAO U ISTORIJU

FOTO: „RUDNIK“ OTIŠAO U ISTORIJU

0

Za samo uru i po srušene su gornje dvije etaže starog hotela „Rudnik” u Herceg Novom, a donje dvije biće ostavljene i zaštićene ogradom.

Čitav posao rušenja obavljaće se i tokom noći, a raščišćavanje lokacije trebalo bi da potraje i tokom sjutrašnjeg dana, za kada je planiran i završetak radova.
V.d. predsjednik Opštine, Milan Vajagić kazao nam je da je zadovoljan kako je čitava akcija protekla. To je bio složen projekat koji se pripremao više mjeseci, ali i nešto što je moralo da se uradi.
“Objekat je sam za sebe predstavljao veliku opasnost i po prolaznike i vozila, jer je riječ o centru grada. Drugog izlaza nije bilo, ovo je bio praktično iznuđen potez. Kad je riječ o onoj emotivnoj strani, srušen je još jedan od najstarijih hotela u gradu. To jeste bilo jedno od kultnih sastajališta Novljana i jesmo svi pomalo nostalgični. Sve što se dalje bude radilo sa ovom lokacijom, zavisi isključivo od vlasnika” – kaže nam Vajagić.
Dipl. inž. Tamara Beko iz firme “MB PROING”, koja je i uradila elaborat o rušenju, kazala nam je da je takođe zadovoljna kako je čitava današnja akcija izvedena, pojašnjavajući zašto su srušene samo gornje dvije etaže u nivou puta:
“Rušenje suterenskih etaža narušilo bi konstrukciju puta, a i tu se ne smije ništa raditi dok se lokacija ne privede namjeni. Suterenske dvije etaže biće zaštićene i neće predstavljati nikakvu opasnost po prolaznike”, kazala je Beko.
Među velikim brojem okupljenih Novljana u popodnevnim časovima ugledali smo i neke od 13 vlasnika. Milica Terzović gledajući rušenje onoga što su njeni prađedovi zarađivali u rudnicima u Americi i odlučili da “pretoče”u rodni kraj, Milica kaže da joj je istovremeno i drago ali i žao što nestaje jedan od simbola Herceg Novog.
“Drago mi je da se ruši, jer jeste predstavljao opasnost po okolinu, a u isto vrijeme i žao naravno. Znate, uzeli su nam hotel sa četiri zvjezdice, evo šta nam “vraćaju”. Nisam sasvim sigurna, ali ovo što je ostalo, sa lokacijom, biće dato na prodaju, a zainteresovanih već ima”, kazala je Terzovićka. Njen otac Aco kaže nam da bi najbolje bilo da ovdje opet nikne mali lijep hotel, dika Herceg Novog.
Novljani nijesu željeli da propuste da prokomentarišu kako još jedna hotelska “perjanica” grada pod Orjenom “iščezava”, te su sve “ispratili” fotografisanjem i snimanjem.
Samo rušenje proticalo je bez problema, a trošni zidovi urušavali su se kao od papira. Prema riječima jednog od mještana, neumornog fotografa i snimatelja Milana Dobrilovića, na posljednjoj četvrtoj etaži ostalo je još nekog starog namještaja koji nije bio izbačen.
“Znate, morao sam da uđem još jednom gore, posljednji put i napravim još par fotografija, koje ću da podijelim sa javnošću i da nam to nikada ne izbriše sjećanje na “Rudnik”. Pronašao sam takođe jednu sliku Sv. Đorđa i ne znam što da radim sada s njom, ni kome da je dam”.
Igaljanka Danka Ćurić kaže da pamti sretne dane „Rudnika”, ali da je bilo vrijeme da se ruglo grada ukloni. Ona kao i turistički radnik Slobodan Lutka Perišić se nadaju i poručuju nadležnima da ne naprave istu grešku kao sa hotelom „Boka”, koji je srušen, a nikada nije novi izgrađen.
Još od jutros je pratio pripreme za rušenje vlasnik kompanije „Krušo niskogradnja”, Slobodar Radović Krušo, koji ima kompletnu mehanizaciju i ljudstvo za ovakve poslove.
– Ovo je koliko radostan toliko i tužan trenutak posebno za one Novljane koji znaju kakav se život odvijao u „Rudniku”. Zapamtio sam i ja čari i ljepote ovog hotela, ali došlo je vrijeme, trebalo je i ranije, da se ova ruševina, koju je načeo zemljotres, ipak ukloni – kazao je Radović uvjeren da će nakon rušenja u skoroj budućnosti biti izgrađen novi hotel.
I tako je, uz nekadašnje hotele “Boku” i “Tamaris”, “Rudnik” treći hotel koji je srušen u Herceg Novom. U srcima starih Novljana on će i dalje “živjeti” onim starim sjajem. Oni nešto mlađi pamtiće ga u devastiranom izdanju. Ipak, ravnodušnih nema. Jedno je sigurno – “Rudnik”, hotel koga više nema, nastavlja svoj “život” na fotografijama i u pričama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code