Početna Servis Počelo zaprašivanje komaraca

Počelo zaprašivanje komaraca

0

images_slike_ilustracija_komaracU okviru preventivnih mjera zaštite zdravlja stanovnika, Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju sprovodi akcije dezinsekcije komaraca i deratizacije glodara na teritoriji opštine.

Mjere za suzbijanje komaraca obuhvataju primjenu bioloških preparata, radi uništavanja larvi i odraslih formi komaraca.

Larvicidni tretman se sprovodi u periodu marta, aprila i maja, na područjima kao što su bare, kanali, otvoreni vodotoci, gradska groblja i septičke jame.

Prvi ovakav tretman obavljen je 31. marta, drugi 20. aprila, a u maju će uslijediti još jedan. Kao larvicidno sredstvo koristi se biološki larvicid “Larva StopZG”, koji nije opasan po ljude, sisare, ptice i pčele, već je toksičan samo za ciljane štetočine.

Uništavanje odraslih formi komaraca radi se na svakih 15 dana, od 15. juna do 1. septembra, i to: duž magistralnog puta od graničnog prelaza Debeli brijeg do Kamenara, u cijelom priobalnom pojasu, kao i u svim većim gradskim ulicama i naseljima.

Ove godine je javnom nabavkom Opština Herceg Novi izabrala kao najpovoljnijeg  ponuđača ZU Institut za javno zdravlje iz Podgorice, koji će na teritoriji opštine sprovoditi larvicidne tretmane. Uslijediće javna nabavka i za obavljanje poslova tretiranja odraslih formi komaraca.

Deratizacija se na teritoriji opštine sprovodi dva puta godišnje, u maju i oktobru. Obuhvata sva kontejnerska mjesta na području opštine, kanalizacione šahtove, javne zelene površine oko stambenih objekata, kao i naselja: Njivice, Sutorina, Drenovik, Servisna zona Igalo, Gomila, Sušćepan, Čela, Podi, Zelenika, Kuti, Bijela do Bjelske Vale. Tretmane će obaviti ZU Institut za javno zdravlje iz Podgorice.

Preventivne mjere se sprovode u skladu sa obavezama lokalne uprave po članu 12  Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( “Sl. list RCG”, br. 32/05 i  “Sl. list CG”, br.14/10, 30/12 )  i člana 32 Zakona o lokalnoj samoupravi (“Sl. list RCG”, br. 42/03, 28/04, 75/05, 13/06 i “Sl. list CG”, br.88/09 i 03/10 ).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code