Početna Sport Počeo 24. Kup Crne Gore u jedrenju

Počeo 24. Kup Crne Gore u jedrenju

1

U akvatorijumu hercegnovskog zaliva od danas do nedjelje jedriće se 24. Kup Crne Gore u klasama: Optimist, Laser Radial, Laser Standard i Laser 4,7. Regatu organizuje klub – domaćin JK Jugole Grakalić i Crnogorski jedriličarski savez.

Planirano je 8 jedrenja, a isplovljavanje je svakog dana u 11h, sa mula ispred prostorija kluba na Škveru.

Regata je okupila članove bokeljskih klubova koji gaje olimpijsko jedrenje i koji su i osnivači Crnogorskog jedriličarskog saveza: JK Jovo Dabović iz Baošića, JK Lahor iz Kotora, JK Delfin iz Tivta i JK Jugole Grakalić. Prijavljeno je oko 60 takmičara, što je na nivou posljednje regate – Kup jedriličara sa Škvera, mada u Jugole Grakaliću očekuju i veći broj, s obzirom da prošlog vikenda neki takmičari nijesu učestvovali. Jugole Grakalić predstavlja 15 takmičara u svim klasama, kazao nam je direktor kluba, Predrag Vukčević.

„Očekujemo da će nam ovaj vikend donijeti bolje rezultate. Prošli vikend bilo je prilično gusto, JK Lahor je „za dlaku“ pobijedio i bio uspješniji po broju medalja. Nadamo se da će borba ovog vikenda biti izjednačena i uzbudljiva kao i prošlog vikenda“, kazao nam je Vukčević.

U vremenu kad je većina sportskih događaja otkazana, odložena ili se odvija u ograničenim uslovima zbog epidemije korona virusa, na Škveru se drugi vikend uzastopno, ipak, održava regata. JK Lahor odlučio se za otkazivanje tradicionalne Fašinade. Naš sagovornik podsjeća da je jedrenje jedan od sportova gdje je najmanja mogućnost infekcije korona virusom. Smatra da „svijet ne treba da stane“ i da se treba prilagoditi novoj situaciji uz poštovanje zdravstvenih mjera:

„Kad je riječ o olimpijskom jedrenju u klasama Optimist i Laser – svaki jedriličar je nezavisan u svom brodu, poštuje se udaljenost i nema fizičkog kontakta. Svi imaju svoju opremu i odijela, sve se odvija na otvorenom moru, tako da sve uslove koje je NKT propisao – poštujemo. Mogućnost inficiranja virusom svedena je na minimum. Na obali imamo sredstva za dezinfekciju i mislim da ne bi trebalo da bude problema. Svaki klub ima zdravstvenu sliku svojih takmičara i bilo šta da se desi svi bi na vrijeme morali reagovati“, naveo je naš sagovornik.

Vukčević je takmičarima poželio sreću, uz dobar “vjetar u leđa” i povoljne vremenske uslove.

Regata će se bodovati ukoliko u klasi učestvuju najmanje tri jedrilice. Biće primijenjen “Low point” sistem bodovanja. Ako se održi manje od 4 jedrenja neće biti odbacivanja najgorih bodova. Neće biti više od 3 jedrenja u jednom danu.

Prvoplasiranim jedrilicama po klasama-grupama biće dodijeljeni pehari i medalje.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code