Počeo 30. FFHN Montenegro film festival: Potvrda evropske emancipacije države i grada

Počeo 30. FFHN Montenegro film festival: Potvrda evropske emancipacije države i grada

2326
3
Podijeli

filmski festival otvaranje 1Na prepunoj Kanli Kali, glamuroznije no prethodnih godina, uzbudljivo kao nekad.

Uz himnu, vatromet, svojevrsno podsjećanje na istoriju festivala, omaž trojici preminulih velikana Bati Živojinoviću, Miloradu Mandiću i Draganu Nikoliću, te uručivanje nagrade Direkcije festivala za doprinos afirmaciji Festivala „Milan Žmukić“, glumcu Mustafi Nadareviću, sinoć je otpočeo 30. Hercegnovski filmski festival- Montenegro film festival.

Picerija i restoran

Jubilarni festival održava se na fonu dva ključna mjesta crnogorske i hercegnovske civilizacijske i kulturološke stvarnosti, deset godina od obnove crnogorske nezavisnosti i kandidature Herceg Noovg za Evropsku prijestonicu kulture. On je snažan argument evropske emancipacije države Crne Gore i grada Herceg Noovg, poručeno je sa ceremonije otvaranja.

Nagradu Direkcije Filmskog festivala Herceg Novi Montenegro film festival, naslovljenu imenom njegovog  osnivača – “Milan Žmukić”, Mustafi Nadareviću, za izuzetan doprinos afirmaciji festivala, dodijelili su direktor Festivala, Zoran Živković i u ime Centra fima iz Beograda, Slobodan Vukšić. Nadareviću je pripala čast i da tako nakon 30 godina ponovo bude u Herceg Novom i otvori Festival.

–  Cijelog sam života govorio tuđe tekstove, a sada kad treba govoriti nešto svoje, jednostavno sam blokiran. Prije 30 godina Goran Marković je odnio prvu nagradu sa filmom “Već viđeno”, a ja sam igrao mušku glavnu ulogu. I evo me poslije 30 godina sa nagradom koja mi puno znači – kazao je Nadarević zahvalan Direkciji Festivala, a prije svega partnerkama i partnetima, bez kojih ne bi bilo njega, kao i režiserima koji su ih odabrali. U prsima imam  veliku radost i ushićenje. Možda i zbog imena.”Zlatna mimoza”. Cvijet koji predstavlja moju ljubav. Svaki put kada viidm da vene i tamni, uhvati me tuga. Sretan sam što baš u ovome gradu taj divni cvijet raste i što imate tu privilegiju da ga gledate kako raste i miriše. I ja sam na to ljubomoran, kazao je Nadarević, otvarajući festival.

Uzbudljive filmske večeri na Kanli kuli, Forte Mare, Trgu Mića Pavlovića i bašti kuće Iva Andrića, učesnicima jubilarne filmske fešte, publici, biranim riječima je poželjela i predsjednica opštine, Nataša Aćimović. Herceg Novi je grad koji generiše filmsku umjetnost i koji ima filmski identitet koji uveliko prevazilazi lokalne okvire, kazala je Aćimović:

filmski otvaranje acimovic– Herecg Novi je istakao snažnu kandidaturu Evropsku prijestonicu kulture 2021 i Filmski festival Herceg Nivi Montenegrio film festival  je neizostavni i argumentovani činilac te kandidature. Grad u ekspanziji i festival u ekspanziji, za vremerna koja su pred nama – poručila je Aćimović.

filmski festival otvaranje 3Voditeljski posao povjeren je glumici Jeleni Nenezić. Prve večeri festivala publika je odgledala “Dnevnik Mašinovođe” reditelja i scenariste Miloša Radovića. On se nakon projekcije poklonio publici zajedno sa glavnim glumcima Lazarom Ristovski, Danica Ristovski i Mladenom Nelevićem.

Izvan konkurencije prikazan je kratki film”Biserna obala”, crnogorskog reditelja i scenariste, Dušana Kasalice, nakon čega se brojna mlada ekipa filma predstvila publici.

 

Večeras na 30. FFHN Montenegro film festivalu

Kanli Kula: ”S one strane”, ”Dvorišta”, ”Noćni život”

 

filmski s one straneU konkurenciji dugometražnog filma publika će vidjeti u 21 h  hrvatsko-srpsku dramu “S one strane”, Zrinka Ogreste, u produkciji  Interfilm i Zillion Films. Scenario potpisuju: Mate Matišić, Zrinko Ogresta. Uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak. Film je je učestvovao na ovogišnjem Berlin International Film Festival i dobitik je 66. Berlinale – specijalnog priznanja žirija Europa Cinemas.

Priča je o Vesni koja je  prije 20 godina, preselila svoju porodicu u Zagreb, daleko od događaja koji su gotovo uništili njihove živote. Međutim, nakon neočekivanog poziva, na površinu će isplivati tajna koju ona godinama pokušava da sakrije.

Izvan konkurencije biće prikazan kratki film “Dvorišta”, crnogorskog reditelja i scenariste, Novljanina, Ivana Salatića. Uloge: Sara Kosovac, Luka Petrone, Marko Stibohar.

U 23 h na Kanli Kuli, takođe izvan konkurencije  najavljen je “Noćni život” Damjana Kozole. Selekciju potpisuje reditelj Srdan Golubović.

 

Trg Mića Pavlovića: Šest dokumentarnih filmova

 

U selekciji Vladimira Perovića večeras počinju i projekcije dokumentarnog flma. Na programu su: OTVORE SE ČELJUSTI LAVA-THE LION’S MOUTH OPENS, britanske  rediteljke, Lusi Voker.

Uslijediće britanski film DRAGI ARAUKARIJA-DEAR ARAUCARIA Reditelj je Hoton Matt Houghton.

Potom  srpski film“POGLEDI ZATVORENIH OČIJU”-GLANCES OF CLOSED EYES, rediteljke, Dore Filipović, pa albansko-švedski film POLITIČKA BRIGA, rediteljke Ermele Teli.

Zatim je na programu još jedan srpski film RADIOVIZIJA-RADIOVISION, a reditelj je Gregor Zupanc.

 

Kuća Iva Andrića: Studentska selekcija, tri filma

 

Publika će moći od večeras i u bašti kuće Iva Andrića da pogleda prva tri studentska filma u selkciji  Srđana Kolejvića. LUMPEN ( LUMPEN) FDU Cetinje, reditelja Nikole Vučinića, PUT ZA KUJUMBU (TO KUYUMBA) FDU Beograd, rediutelja i scenariste Miroslava Savića, PRESPANA POMLAD (SPRINGTIME SLEEP) AGFT Ljubljana u režiji i po scenariju Dominik Menceja.

 

Forte Mare: Selekcija pobjednika filmskih festivala

 

filmski ja danielTakođe u slekciji reditelja Srdana Golubovića na tvrđavi Forte Mare nare dnih dana publika će moći da gleda evropske i svjetske filmske hitove i pobjendike. Večeras u 21 h je projekcija “Ja, Daniel Blake”, priča o stolaru koji je veći dio života proveo radeći u Njukastlu. To je ovogodišnji film Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Belgije, u režiji Ken Loacha. Uloge: Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost, Dave Johns, Bryn Jones, Viktoria Kay, Mick Laffey,  Micky McGregor, Dylan McKiernan, Julie Nicholson, Sharon Percy, Briana Shann, Hayley Squires, John Sumner, James Hepworth, Rob Kirtley.

Potom će u 23 h uslijediti italijanski film “Sweet Dreams”. Režija: Marco Bellocchio, scenario: Marco Bellocchio, Valia Santella, Edoardo Albinati. Uloge: Bérénice Bejo, Emmanuelle Devos, Valerio Mastandrea, Fabrizio Gifuni, Guido Caprino, Linda Messerklinger, Barbara Ronchi, Drazen Pavlovic, Ferdinando Vetere, Lorenzo.

3 Komentari

  1. Uzasan izbor filmova, teske drame svako vece, dajte malo vedrije teme, opustite se malo, ljeto je. Definitivno vise ne dolazim do kraja festivala ove godine. Pozdrav.

  2. Komentari su ipak suvisni,sve pohvale organizaciji,selekciji i svima sto su radili na ovom izuzetno zahtjevnom projektu.
    konacno ponovo film i nas Novi u sintezi glamura,slave i velicanstvene predstave
    SVAKA CAST,VOLIM VAS

Ostavite komentar

*

code