Početna Kultura Počeo festival Španjola 017

Počeo festival Španjola 017

0

Omladinski kulturni centar večerašnjim okruglim stolom, posvećenom mladima, počeo je sa nizom događaja koji će trajati do 10. avgusta, u okviru kulturno-edukativnog djela programa Festivala „Španjola 017“ na drevnoj tvrđavi.

Učesnici iz različitih oblasti pozvani su na večerašnji okrugli sto na temu „Gdje su mladi u Herceg Novom?“ Bilo je riječi o problemima mladih, njihovom kreativnom razvijanju u Herceg Novom, aktivnostima koje su vezane za neformalno obrazovanje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kao i o vidljivosti omladine u zajednici.

Picerija i restoran

Doprinos debati dali su Patricija Pobrić iz NVO Naša akcija, Katarina Vukadinović iz Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade i Omladinskog kluba Budva, Jarmila Pilat Radović- direktorica Osnovne škole „Orjenski bataljon“, Suzana Tomanović iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, Tamara Lepetić iz Triatlon klub X Herceg Novi, aktivista i volonter Andrija Rašović, Senka Domović Bulut iz NVO Urban Nova i Vedran Krnić iz NVO Omladinski kulturni centar.

Već sjutra sjutra, kao i večeras u 19 h, najavljena je radionica posvećena javnim prostorima Boke, kao urbanim resusrsima. Ko gleda na gradske prostore kao na njegov potencijal, koji traže dalji razvoj i aktivno uključivanje građana u njihovo planiranje, dobro je došao.

Izlagaće bivši direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikša Grgurević, inženjerka Olivera Doklestić, arhitekta i aktivista Vuk Čvoro i arhitekta – konzervator Srđan Marlović.

Po završetku radionice, u 20:30h, biće otvorena izložba „STARI PLAN UREĐENJA PARKA BOKE“. Izložbu čine radovi autora koji su pod šiform „41085“ učestvovali na Konkursu za idejno- arhitektonsko i pejzažno – arhitektonsko rješenje kompleksa hotela „Boka“ Herceg –Novi, 1987. godine. Zanimljivo je to da su ovi nekada pobjednički radovi, nedavno pronađeni na smeću i srećom neoštećeni pali u sigurne ruke kako bi opet imali priliku da stanu pred publiku.

U srijedu, u 19 časova, u okviru festivala, biće odigrana predstava “HATE FREE SCHOOL” , realizovana kroz projekat “Hate free cities” koji je sproveden u saradnji sa još tri organizacije iz Češke, Poljske i Gruzije. Nastala u produkciji NVO Omladinski kulturni centar, a uz pomoć NVO Urban Nova, kao i djece i uprave iz Osnovne škole “Orjenski bataljon” iz Bijele. Predstava je do sada imala par uspješnih izvođenja od kojih je posljednje bilo na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

U četvrtak, 10. avgusta predstaviće se sedmočlani BEND „DŽANUM“ svojim fantastičnim i inspirativnim etno rock zvucima. Ulaz na koncert je besplatan.

Realizaciju djela programa projekta “ZA NOVI GRADSKI HUB“ na Španjoli je finansirano Fond za aktivno građanstvo-FAKT i program “De Facto Active”, iz sredstava Evropske Unije, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2014 Instrument za civilno društvo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code