Početna Društvo Počeo lov na dlakavu divljač, a zaustavljen krivolov u Bijeloj

Počeo lov na dlakavu divljač, a zaustavljen krivolov u Bijeloj

7

Otvorena je sezona lova, kao i svake prve nedjelje u oktobru i to na dlakavu divljač, ali je i dalje zabranjen lov na zaštićene vrste: medvjeda, srndaće, divokoze.

U ovoj lovnoj sezoni legalnu mogućnost lova divljači u Herceg Novom ima skoro 250 registrovanih članova Lovačkog društva Orjen. Članarina je 60 eura, plus 10 eura za Lovački savez Crne Gore.

Lovci su odlučni i da zaustave krivolov, pa su uoči otvaranja sezone, prije dvije sedmice, na području Bijele otkrili da je neko nesavjestan ubio divlju svinju:

– Pokrenut je krivični postupak za krivolovca. Ima osumnjičenih. Puške su oduzete, poslate na balističku analizu. Pozivamo počionica da se sam prijavi prije nego što istražni organi dođu do njega i da prizna da je lovio i ubio divlju svinju u vrijeme zabrane. Jer, u tom slučaju kazna će mu biti zabrana lova godinu, a u suprotnom trajna – kaže za Radio Jadran predsjednik Lovačkog društva Orjen, Ljubiša Matković.

Lovno područje je prilično veliko za hercegnovske lovce, od Orjena do Luštice. Svako, pa i ovo društvo je, poštujući Zakon o lovu, sklopilo ugovor sa Vladom o korišćenju, jer mnogi ne znaju klauzulu, odnosno previđaju član 1. da je divljač državna svojina. Lovačka društva samo dobijaju na gazdovanje teren za lov, uz određenu naknadu.

Lovnu sezonu će ove godine obilježiti deset izlazaka na zeca, odnosno na zeca i jarebicu do Nove godine, a na divlju svinju i lisicu do 1.marta.

– Lovni dani nijesu ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak, a subota je pod posebnim uslovima. To stalno napominjemo, mada to pravi lovci dobro znaju – podsjeća Matković.

I dalje im problem prave divlji psi, posebno na Vrbanju, gdje neodgovorni vlasnici puštaju slobodno pse, “koji jade napraviše u lovištu”:

– Dijelom se zna čiji su, ali neki ćute. Imamo pravo i da ih odstrijelimo, ali to je teško potrefiti kada jure divljač. Dešava se na primjer zečica se okoti, pas je namiriše i goni dan i noć. Ona napusti onda mlade, spasava živu glavu, ili pas dođe do mladih i masakrira ih i pojede, jer je gladan. Sada nema toliko napada na stoku, jer su nestali neki čopori, ali na području Vrbanja par neodgvornih vlasnika drži puštene pse koji prave štetu po lovištu -navodi Matković.

Pred ljeto lovci Herceg Novog su prokrčili šumske i staze kroz šikare, što je dosta značilo i u prevenciji od požara. Obnovili su nastrešnicu – odmorište na Dizdarici.

– To je popularno izletište. Bila je nastrešnica i drveni sto, ali je od vjetra i kiše sve istrulilo i propalo, pa smo je zamijenili novom, metalnom. Još malo ćemo da doradimo to mjesto odakle je i lijep pogled na zaliv – dodaje Matković.

Dotjeran je i lovački Dom u blizini. Opituran je, stavljena je izolacija i oluci. Plan je da se iznajmljuje turistima i izletnicima.

Inače, svakog 3. oktobra, na Svetog Eustahija, koji je zaštitnik lova i divljači iz ovog društva tradicionalno naprave lovačku večeru za 60-tak članova. Obično bude supa od prepelice i gulaš od divlje svinje, ali i edukativna besjeda o tome da lovci ne treba da ubijaju sve što im je na meti od divljači, već samo onoliko koliko im treba. Jer, njihov je zadatak i da čuvaju divljač, pogotovo mladunčad.

7 Komentari

 1. Potpuno je svejedno ocete li vi lovci ili DIVLJI psi uloviti zeca.A prije svega nema tu L od lovaca,nego banda koji ubijaju sve sto vide,jos im samo rakete hvale kako su opremljeni,tako da zivotinji ne daju ni najmanju mogucnost da im pobjegne.Jos placu sto im divlji kucak ugrabi zeca,sto ga ne ubiju oni…

  3
  4
 2. Australija je prava zemlja za lovce..
  Divlje svinje..zeceve i ostale stetocine mozemo da lovimo koliko hocemo i kada hocemo i jos mozemo fino da zaradimo..

  4
  1
 3. ” …član 1. da je divljač državna svojina.”
  I to iste one države koja je CG proglasila “ekološkom državom”.
  Gospode Bože kojeg li PRIMITIVIZMA!!!

  4
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code