Početna Kultura Počeo regionalni likovni susret “Krš u Lubardinom pejzažu”

Počeo regionalni likovni susret “Krš u Lubardinom pejzažu”

0

Iz Fondacije “Petar Lubarda”, koja je osnovana 2005. godine u Herceg Novom, oživljavajući sjećanje na jednog od najznačajnijih naših slikara 20. vijeka, počeli su s jednim od planiranih programa regionalnog karaktera. Riječ je o Regionalnom likovnom susretu (RLS 2018) – “Krš u Lubardinom pejzažu” .

Susret učesnika bio je u Umjetničkom paviljonu ULUCG, u Podgorici,  a rad kolonije počeo je juče u motelu  “Kolibe”.

RLS će trajati  do 1. oktobra i okupiti umjetnike iz država u kojima  je Petar Lubarda dobijao prestižne nagrade.

Prva izložba donesenih umjetničkih radova  je u galeriji “FORUM” u Nikšiću. Završna izložba članova RLS 2018. te članova Fondacije i do sada neizlaganih djela Petra Lubarde biće u galeriji Kralja Nikole  u Nikšiću priređena u septembru 2019. godine.

Učesnici RLS su likovni umjetnici iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije , BiH, Srbije, Crne Gore, Brazila, USA, Izraela.

– Njihov rad biće na neki način i posveta   međunarodnim nagradama i priznanjima  koje je Petar Lubarda dobio u Parizu, Hagu, Kalkuti, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Beču, na svjetskim izložbama- saopštavaju iz Fiondacije.

Tokom trajanja RLS planiran je prijem kod ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, obilazak Cetinja, posjeta  Narodnom muzeju i izložbenoj sobi slika Petra Lubarde, odlazak na Lovćen, posjeta Ljubotinju, Lubardinom rodnom mjestu, posjeta manastiru Ostrog, krstarenje Skadarskim jezerom.

Iz Fondacije podsjećaju na modnu kolekciju  “Između dana i noći“, inspirisanu Lubardinim slikama koju je osmislila  dr. Anastazija Miranović. Takođe informišu da je Inicirano  i postavljanje Lubardine biste u Nikšiću, rad autora Ljubisava Srdanovića.

Iz Fondacije, koju vodi Lubardina sestričina Đina Lazar, u saradnji sa sinovcem Đurom Lubardom i ostalim članovima, potvrdili su da će naredne godine u februaru prigodnim programima u Herceg Novom obilježiti  godišnjicu Lubardine smrti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code