Početna Kultura Počeo V Međunarodni horski festival u Herceg Novom

Počeo V Međunarodni horski festival u Herceg Novom

1

Revijalnim nastupom 5 internacionalnih horova, u Dvorani Park sinoć je otvoren V jubilarni Međunarodni horski festival, koji organizuje NVO Fortuna. Festival će, nakon takmičarskog dana, biti zatvoren večeras.

Takmičenje za dječije i omladinske horove počelo je jutros u 10h u Dvorani Park, dok će takmičenje za horove odraslih početi u 14.30 h na istom mjestu. Revijalni koncert biće održan u crkvi Sv. Jeronima od 17 h, a nastupiće hor Sv. Pantelejmon, Vokalna skupina Mezzo, te kamerni hor Khorikos. Proglašenje pobjednika biće ponovo u Dvorani Park od 19 h, nakon čega će u amfiteatru iza Dvorane, biti upriličeno druženje uz muziku.

Horovi se natpjevavaju za novčanu nagradu od 500 eura i priznanje Laureat. O najboljima u takmičarskoj sekciji odlučivaće četvoročlani žiri: Zhanna Sosnovska (Ukrajina), Jasenka Ostojić (Hrvatska), Ognjen Bomoštar (BiH) i stalna članica žirija od osnivanja festivala Dragana Jovanović (Srbija).

Festival je za 5 godina održavanja postao veoma prepoznatljiv u regionu i šire, po učešću veoma kvalitetnih horova, dirigenata i eminentnih članova žirija, kazala je direktorica festivala Nada Karadžić:

„Festival je osmišljen na principima druženja, horskog natpjevavanja, sa namjerom da se ova vrsta muzike približi mladima na savremen način. Ovaj festival svakako treba da bude podstrek da se horsko pjevanje u Crnoj Gori ne zapostavlja, već naprotiv, da se čuva i njeguje. Stoga ćemo se kao organizatori potruditi da festival zauzme mjesto koje mu pripada i da očuva kvalitet i tradiciju“, poručila je ona.

Festival je otvorio jedan od članova žirija, Ognjen Bomoštar iz BiH. Najljepši instrument, kako je istakao, je ljudski glas, a ova dva dana prilika su da se uvjerimo da li je to zaista tako:

„U narodu postoji izreka dobar glas se daleko čuje, pa se nadam da tradicija ovog festivala neće presahnuti, te da će sljedećih godina biti i veći i sadržajniji. To nije lako. Ali, našem gradu, organizatorima i sponzorima neka služi na čast što imaju, pored ostalih i ovu manifestaciju. Nadam se da ćete uživati u horovima iz Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, SAD. Možda se dogodine pojavi i gradski hor Herceg Novi, ali neka to za sada ostane tajna“, naveo je Bomoštar, proglašavajući festival otvorenim.

Publici su se sinoć predstavili Dječiji hor MoReMi iz Ukrajine, Kamerni crkveni hor Sv. Pantelejmon iz Velesa, Mešoviti hor Pannonica iz Zrenjanina, Mješoviti horhivox iz Ljubljane, te prvi put u Herceg Novom, umjetnici iz Nju Jorka, Kamerni hor Khorikus, čiji je nastup bio ispraćen velikim aplauzom. Jedan od dirigenata hora, Alec Galambos, publici se obratio na crnogorskom jeziku.

Khorikos je na evropskoj turneji, u sklopu koje su uspjeli da osvoje i I mjesto na 54. Mokranjčevim danima u Negotinu, gdje će sljedeće godine ponovo nastupiti u revijalnom dijelu. Galambos za Radio Jadran priča, da su za Crnu Goru, Herceg Novi i festival, čuli zahvaljujući dirigentici Mariti Topić ( SRB ), koordinatorki festivala, koja ih je „pronašla“ preko interneta, kontakrirala i bila u Nju Jorku na jednoj od njihovih probi. Ostalo je, kako priča Galambos, istorija:

„Stigli smo u Herceg Novi par sati prije festivala, nijesmo imali vremena ni da iskusimo sve kako bi trebalo. Ali svi su bili toliko topli, srdačni i puni dobrodošlice za nas. Publika je večeras bila fantastična, divno je bilo“, priča on.

Putuju kaže gdje god publika respektuje njihov način pravljenja muzike, što im pomaže da šire muziku što je moguće više:

„Zato, imati publiku i ovdje u Herceg Novom, koja nam je poželjela tako toplu dobrodošlicu i prepoznala naš način muziciranja, veoma je dirljivo za mene i članove hora. Zato i stvaramo muziku“, kaže Galambos.

O Crnoj Gori, kao ni većina Amerikanaca, nije znao mnogo, osim da je riječ o prelijepoj zemlji. Ono što ga interesuje posebno su crnogorska istorija i muzička tradicija.

„Nastojimo da nastupamo što bliže kući, koliko god više možemo, putujemo dosta po Americi. Međutim, ne putujemo često van Amerike, jer veliki je posao naći publiku koja cijeni ovakvu vrstu muzike. Jer ako ste u Njemačkoj, Italiji ili nekoj drugoj zemlji sa dugom tradicijom klasične muzike, teško je da pronađete svoj put. Međutim, dirigentica Marita Topić obećala nam je da će nam pomoći u promociji i organizaciji koncerata po Srbiji i pronalaženju publike koja bi željela slušati ovakvu muziku. Tako, da nije došla u Nju Jork, vjerovatno ne bismo bili ovdje“, priča Galambos.

Herceg Novi je posljednja „stanica“ nakon koje se vraćaju za Ameriku, uz želju da ponovo nastupe pred novskom publikom, čim se za to stvore uslovi.

Organizaciju festivala pomogli su: Opština Herceg Novi, TO Herceg Novi, JUK Herceg Fest, agencija Trend travel, Hunguest hotel Sun resort, Gradska kafana, Pekara Šušić, trgovinska kompanija Voli, konoba Stara kuća, doo Fany Marić Đukić, restoran Tri lipe, Katunjanin doo kao i crkva Sv. Jeronima

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code