Početna Društvo Početkom aprila sudski proces oko LED rasvjete: Opština HN traži raskid ugovora

Početkom aprila sudski proces oko LED rasvjete: Opština HN traži raskid ugovora

18

Opština Herceg Novi iniciraće raskid ugovora sa danskom kompanijom Hesalight koja je trebalo da implementira projekat LED rasvjete u Herceg Novom, vrijedan 2,7 miliona eura, da nije u međuvremenu bankrotirala i tako „načela“ niz „lančanih“ problema.

Početak sudskog postupka, u kojem interese Opštine Herceg Novi zastupa renomirana međunarodna advokatska kancelarija, najavljen je za početak aprila, potvrdio je Radiju Jadran, predsjednik Opštine, Stevan Katić:

„Nakon što je Privredni sud odbio da prihvati mjenicu kao sredstvo obezbjeđenja, odnosno izvršenja putem mjenice, sud je prebacio čitavu proceduru na parnični postupak. U njemu sada Opština ima daleko bolju situaciju nego što je imala ranije, tako da ćemo ići na raskid ugovora sa tada izabranom kompanijom“, kazao je kratko Katić, ne otkrivajući za sada više detalja.

Podsjetićemo, nakon što su na pres konferenciji 27. marta prošle godine predstavnici Komunalno stambenog preduzeća, kojem je upravljanje LED rasvjetom trebalo da bude „dodijeljeno“ nakon ugradnje svjetiljki, saopštili da je Hesalight bankrotirao, pojavile su se dvije firme, navodno „pravne nasljednice „ Hesalight-a – Nova Lume i Hesalight MNE. Aneks Ugovora za rasvjetu koja nije tehnički primljena, nikada nije potpisan ni sa jednom od ove dvije firme, jer aktuelna vlast nije uspjela da utvrdi koja je zaista firma „nasljednica“ Hesalighta. Pored njih, pojavila se i firma LED smart International, koja se udružila sa Nova Lume, kako bi se projekat priveo kraju.

Ipak, „pravno-finansijskom gimnastikom“, jedna od navodne dvije firme nasljednice, Nova Lume, pokušala je da aktivira dvije mjenice adresirane na Opštinu Herceg Novi, u visini od 500 hiljada eura. Rješenje o izvršenju koje je potpisala javna izvršiteljka Jasminka Bajović, u lokalnu upravu stiglo je 18. januara. Opština je odmah uputila prigovor Privrednom sudu, koji je 23. januara usvojio zahtjev Opštine za odlaganjem izvršenja naplate mjenica, čime je onemogućena blokada opštinskog računa. Kako je ranije pojašnjeno, odlaganje se odnosi samo na period dok Vijeće Privrednog suda ne odluči o osnovanosti prigovora Opštine protiv rješenja javne izvršiteljke.

Inače, čitav „slučaj“ oko postavljanja LED rasvjete je već dvije godine jedan od predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Opština Herceg Novi je sa danskom kompanijom “Hesalight” potpisala ugovor o isporuci i instalaciji rasvjete 17. novembra 2015. godine. Ugovorom je definisana zamjena 6.644 svjetiljki na području Herceg Novog, ( bez Šetališta ) novim LED, u roku od tri mjeseca. Postavljanje LED rasvjete počelo je u februaru 2016. godine.

18 Komentari

 1. Da li moze negde da se procitao kompletan ugovor o ovoj epskoj rasveti i biblijskoj sagi koja se stvara oko nje?
  Cisto da posle mogu da dam kvalitetan komentar.

  12
  3
 2. Što se ne obrate gospođici koja je potpisala ugovor u ime opštine, pa neka ona objasni kako i na koji način je ugovor sklopljen sa sumnjivom firmom.

  Nastavak priče, koji još više pobuđuje sumnju da se radilo o mutnoj raboti, jeste pojavljivanje nekoliko ”naslednika” propale firme, a posebno hesalight MNE. Tu mora da su sasvim čista posla!

  24
  3
  • ajde nepricaj gluposti u ugovoru lijepo pise da se poso zavrsi pa onda plati , vjerovatno si ti jedan od ovih sadasnjih sto sve kritikuju da bi prikrili svoju nesposobnost kada se poso zvrsi tada se placa niko do sad nije dao eura jeli ti jasnooooo!! sram vas bilo samo lazete i izmisljate da ste sposobni natjerali bi te nasljednike da zvrse poso i svi bi bili zadovoljni evo prodje godina samo trazite krivce za sve jedino mozete da okrpite koju rupu na putu i to vam je najveci domet !!!!!!!

   16
   17
 3. Rasvjeta na setalistu ne radi radj drugog projekta koji je takodje za sp.tuzilastvo a to je projekat kanalizacije jer su strycnjaci ostetili kablive na stotinu mjesta …to vam kazem iz prve ruke jer sam gledao sta su momci iz stambenog radili da pokusaju da osposobe….preko 2000 metara kabla je potrebno zamjeniti od bjele do igala kuda je prosla kanalizacija….ostete kabal i brze bolje ga zakopaju i on drzi neko vrijeme dok ne dodju kise i niko.nije kriv…skandalozni projekti a dobri za neciji dzep

  31
  3
 4. Međunarodnu advokatsku kancelariju!? Pa sta ce Opstini onda cjela jedna služba, služba za zastupanje? Šta će joj desetine zaposlenih pravnika? Šta će joj predsjednik, kome su zakonsko i statutarna pravo, ali i obaveza, da zastupa Opstinu? Da li ste svjesni g-dine Katicu, da ako ste potpisali punomocje toj nekoj medjunarodnoj advokatskoj kancelariji, a tim prije ako ste joj isplatili nesto novca (moguce da ste zato pozajmili 200.000 € od jednog javnog preduzeća), Vi ćete postati predmet interesovanja spec.tuzilastva? Pogotovo što nikakav javni oglas/tender nije bio objavljen u tom pravcu. Ovo treba da Vam bude dovoljan osnov da razrjesite glavnog administratora Djordjevica i direktoricu sluzbe za zastupanje Poledicu, kad Vas tako bajno uce i kada su toliko hrabri pa se vec sada ogradjuju odgovornosti od buduceg neuspjeha. Zašto primaju plate od preko hiljadu €? Šipak ćete raskinuti ugovor za LED. Ugovor je većim dijelom izvršen od strane Danaca. Traljavo, nikako, ali je ipak većim dijelom izvršen. Uostalom, parnica pred Privrednim sudom je za naplatu, protivtuzba vam neće biti spojena, niti taj postupak prekinut do okončanja “prethodnog pitanja”.

  33
  11
  • Pa sto ako je djelimicno izvrsen? Ugovor se moze raskinuti i ako nije dobro odradjen posao…valjda! Jer bi znacilo da treba da im platimo sve, a odradili su ga traljavo! sve zavisi sto uopste pise u tom ugovoru, Bog sami zna..

   14
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code