Počinje 22. HAPS: Vrijeme bremenito, zeznuto, zanimljivo

Počinje 22. HAPS: Vrijeme bremenito, zeznuto, zanimljivo

2858
7
Podijeli

Ovogodišnje 22. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti trajaće od 17. do 29. aprila i odvijaće se drugi put u saradnji Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa. Na festivalu, kome je moto preispitivanje, publika će moći da isprati 6 predstava iz ovogodišnje regionalne produkcije.

Festival su na današnjem pressu najavili predsjednica UO HP, Vitka Vujnović, potpredsjednik Opštine, Dragan Janković i direktor JUK Herceg festa i selektor, Stevan Koprivica.

Picerija i restoran

Gostovaće predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Leptir”, po tekstu Aleksandra Radunovića Popaja, u režiji Emira Kapetanovića, koja preispituje odnose u savremenoj porodici. Na programu je 17. aprila i otvara HAPS.

Uslijediće 19. i 21. aprila dvije predstave Borisa Liješevića: ”Čuvari tvog poštenja”, Gradskog pozorišta iz Podgorice i “Očevi su gradili”, Crnogorskog narodnog pozorišta. Obje su predstave sa velikim ansamblom i preispituju tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, poštenje, čojstvo, kao i to kako se savremenici odnose prema naslijeđu predaka.

Sljedeće je gostovanje Bitef teatra iz Beograda sa predstavom “Novo doba”, po tekstu Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića, koju tek očekuje učešće na Sterijinom pozorju, najznačajnijem regionalnom pozorišnom festivalu. Ova predstava, u kojoj igraju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo i drugi, na programu je 23. aprila.

Kultna predstava Zvezdara teatra “Voz” na programu HAPS-a je 26. aprila, sa sjajnim glumcima Sergejem Trifunovićem i Vojom Brajovićem, koji potpisuje i režiju komada.

Predstavom “Dokle pogled seže”, Arpada Šilinga “tajanstvenog reditelja u potrazi za evropskim snom” završava selekcija angažovanih predstava na festivalu. Ovaj komad, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, sa najznačajnim glumcima crnogorskog glumišta, takođe očekuju brojna gostovanja na regionalnim festivalima. Na programu HAPSa je 29. aprila.

Hercegnovsko Pozorište na svom festivalu prikazuje dvije kultne predstave za djecu i odrasle, “Mali princ” i “Hilperik strašni razbojnik”. Obje predstave biće odigrane 20. aprila, u jednom danu, što je svojevrsna provjera kondicije hercegnovskih glumaca, aktivnih preko tri decenije.

U pratećem programu festivala biće upriličen džez koncert Dragana Karla Đorđevića, 28. aprila u amfiteatru HP, a u najavi festivala već sjutra, 13. aprila, samo dva dana poslije premijere u Tivtu, biće prikazana predstava Kokana Mladenovića, po tekstu Maje Bogavac “Jami district”.

Prodaja ulaznica za HAPS, za koji su predviđeni i kompeti, organizovana je već od sjutra na blagajni Dvorane Park, od 9 do 12 i od 18 do 20:30h, kada tradicionalno počinju sve predstve.

Govoreći o saradnji Heregnovskog pozorišta i Herceg festa, Vitka Vujnović je rekla da je HP istrajalo zahvaljujući upornosti ansambla, ali je i nakon 6 godina beskućnik. Uprkos tome dokazalo se kao žilav teatar, nastupajući i lani na više festivala. Vjeruje da će vrijeme za njegov bolji status ipak doći.

Potpredsjednik Opštine Dragan Janković, koji je svojevremeno i inicirao festival, kazao je da se danas HAPS profilisao kao ozbiljna smotra u regionu, a za očekivati je da će se naći rješenje da HP ima uslove za rad i dobije bolji tretman.

Stevan Koprivica je je govorio o ovogodišjoj koncepciji HAPSA:

– Na ovogodišnjem HAPSU preispituju se pozorišne forme, ali više od njih preispituje se vrijeme koje živimo ili koje smo odživjeli i nekako preživjeli. Zeznuto vrijeme, zanimljivo vrijeme iz one kletve: ”dabogda živjeli u zanimljivim vremenima”. Predstave od gledaoca traže da misli, preispituje i sam sebe, ako ima petlje”- kazao je Koprivica.

7 Komentari

 1. Dragi moji Novljani,
  ako imate vremena i mogućnosti, pogledajte sve predstave, a posebno ” Voz”.

  A…volim ja moj Novi. Znam…i Vi isto.
  1  0
 2. O kakvoj boljoj saradnji “beskucnica” govori? Da joj nije ove dvojice davnih bi dana nvo bila ugasena. Daju joj “zivot” i zahvaljujuci njima je predsednica UO . Pobjedila je i D .Z. Plavljanski u duzini nelegalnog mandata
  10  4
 3. Vitka i njena mala družina bi mogli da pušte malo kormilo mlađima, dosta više.Zbog njihovog žicanja i vampirusanja na konto HN pozirišta su i pobjegli svi iz istog. Ostadoše bez prostora zbog neažurnosti, a da postanu institucija Vitki i družinici najmanje odgovara jer u takvoj nebi bilo mjesta za amatere.
  14  4
 4. Trebalo bi da haps bude tokom cijele godine, u aprilu ne može sve da se stigne. Šalu na stranu, jedva čekam predstave. Hvala im što se i dalje trude i suprotstavljaju kiču i šundu koji je našao uporište u našem gradu i ima podršku opštinskih službi ( inspekcija…).
  23  2

Ostavite komentar

*

code