Početna Društvo Počinje gradnja vrtića na Savini

Počinje gradnja vrtića na Savini

6

Nakon što je izabran izvođač radova, narednih nedjelja očekuje se početak izgradnje novog na mjestu postojećeg objekta JPU “Naša radost” u Herceg Novom, kapaciteta za oko 150 djece – prenosi RTCG.

Procijenjena vrijednost novog vrtića, sa opremanjem je oko 2,4 miliona eura, od čega će radovi koštati oko 2,2 miliona, dok je za opremanje objekta sa dvorišnim mobilijarom predviđeno oko 200.000 eura. Radove će izvoditi Konzorcijum JV Roaming Montenegro doo Nikšić, Mezon doo Danilovgrad i Si-ing doo Podgorica, a rok završetka je godinu dana, saopštili su ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Na ovaj način, Herceg Novi će dobiti jedan od najljepših i najmodernijih vrtića u Crnoj Gori, a ovo je ujedno i najznačajniji projekat u oblasti obrazovanja u ovoj opštini, za koji se dio novca izdvaja iz Kapitalnog budžeta”, istakao je Šehović.

Kako je naglasio, gradnja vrtića zahtijevala je rješavanje problema klizišta na Savini, koje je u saradnji sa Upravom javnih radova sanirano u prethodnom periodu, a vrijednot ovih radova iznosila je 620.000 eura.

„Time su stvoreni uslovi da se započne procedura izbora izvođača radova, te nakon što je izvođač izabran, početak gradnje vrtića po najmodernijim standardima očekujemo narednih nedjelja“, istakao je Šehović.

Šehović ističe da su Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja prepoznati kao najveći korisnici Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama.

„Do sada u okviru prve i druge izvršena primjena mjera energetske efikasnosti u 33 obrazovne ustanove, pri čemu ukupna vrijednost uloženih sredstava u obrazovne ustanove iznosi 26 miliona eura“.

Sekulić je rekla da se na ovaj način nastavlja sa dobrom praksom stvaranja boljih uslova rada za naše građane, a posebno djece u obrazovnim ustanovama.

„Vrtić u Herceg Novom gradi se u okviru druge faze Programa eneregetske efikasnosti u javnim zgradama, za šta će Ministarstvo ekonomije kroz kredit sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) obezbijediti 1.04 miliona eura, dok će preostalih 1.4 miliona eura biti obezbijeđeno iz Kapitalnog budžeta”, rekla je Sekulić.

U novom vrtiću, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene.

Gradnjom tog vrtića će na kvalitetan način biti riješeno višegodišnje pitanje vrtića u Herceg Novom, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

6 Komentari

  1. Kapaciteta 150 djece??? Samo? A djece svakog dana sve više i više, bogu hvala. Evo u Igalu u starijoj grupi ima oko sedamdesetoro djece, a i ostale grupe su prebukirane. A vi pravite vrtić za 150 oro djece…
    Ne zna čovjek da li da se smije ili plače
    Skoro dva i po miliona eura za toliki broj djece!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code