Početna Oko nas Tivat Počinje izgradnja lungo mare staze u Krašićima

Počinje izgradnja lungo mare staze u Krašićima

5

Vikend naselje na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, Krašići, dobiće pješačku stazu uz obalu, dugu 400 m. Izgradnja prve faze lungo mar kompanija „Artek“ doo, počeće sjutra. Rok za završetak radova je godinu, saopštavaju iz službe predsjednika Opštine Tivat, Siniše Kusovca.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje lungo mare, staze od kraja Krašića na dijelu prema Petrovićima, istočno prema centru tog poznatog naselja.

Investiciju vrijednu 800 hiljada eura, koja bi trebalo da postepeno riješi problem nelegalne uzurpacije i betonizacije obale u Krašićima, zajedno realizuju Opština Tivat i JP „Morsko dobro“.

Opština Tivat je do sada eksproprisala zemljište, uradila projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, sprovela tendersku proceduru i izabrala izvođača radova i nadzor.

Izgradnjom lungo mare Krašići I, omogućiće se nesmetano kretanje turista i pješaka obalnim područjem Krašića.

„Projekat je samo dio ambiciozne zamisli da šetalištem duž čitave obale Tivta i Boke stvorimo pješačku komunikaciju i na taj način omogućimo da u blagodeti mora uživaju ne samo oni koji žive u prvoj liniji nego i svi građani i turisti koji dolaze u naš grad i zaliv. Time ćemo pospješiti privredne aktivnosti, poboljšati kvalitet života građanja, te podići atraktivnost destinacije“, navodi mendžer Opštine Tivat, Marko Petričević.

Na mnogim dijelovima obale Tivćani i turisti već uživaju u ostalim aktivnostima na moru i uz more. Na žalost, na dijelu obale od Petrovića do Solila, a posebno na dijelu u dužini od 400 metara u Krašićima to donedavno nije bilo moguće zbog grube uzurpacije opštinske i državne zemlje u zoni morskog dobra.

„Neodgovorni pojedinci su parternim uređenjem na opštinskoj i državnoj zemlji sebi obezbijedili dodatni komfor, a na račun svih građana. Bazenima, ogradama, roštiljima, pergolama, pižulima „pojeli“ su trasu šetališta Lungo Mare u dijelu zahvata državne studije lokacije za koju postoji revidovani glavni projekat za izgradnju šetališta“, ističe Petričević.

Za ovo područje bio je potpisan ugovor sa izvođačem i nadzorom kao i izdata građevinska dozvola za izvođenje radova.

„Zbog situacije na terenu do sada nismo bili u mogućnosti da izvođača uvedemo u posao. No, rješenjem o rušenju koje je donio Direktorat za inpekcijske poslove i licenciranje – Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region, te rješenjem o odbijanju žalbi u drugostepenom postupku stvorili su se uslovi za početak radova. U međuvremenu je sa izvođačem radova potpisan aneks po kojem radovi počinju petog novembra“, objašnjava Petričević.

Iz Opštine Tivat zahvalni su građanima Krašića na dosadašnjem strpljenju i pozivaju ih na dodatno razumijevanje zbog zahtjevnih radova koji predstoje na trasi šetališta.

5 Komentari

  1. Lungo mare- dje su nasi nazivi ili mi nemamo nista nase
    Nije mogla bit bjela,zlatna crvena obala neki nas naziv ili sve mora bit podredjeno italijanima,spancima englezima, del soll itd…

    5
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code