POČINJE KRUZING SEZONA U KOTORU

POČINJE KRUZING SEZONA U KOTORU

260
0
Podijeli

Uplovljavanjem broda “Serenissima” bivšeg imena “Andrea”, koji je izgrađen 1960. godine i može da primi više od stotinu putnika, 3. aprila počinje nautička sezona u Kotoru.

Pored Artemisa i Athene koji su u Kotor uplovljavali i tokom zimskih mjeseci, do kraja aprila najavljeno je 14 manjih i većih kruzera. Među njima su “Ventura ‘, ”Albatros”, ”Kristina Katarina”, ”Prinsendam”, ”Ocean Dream”, ”SS Mariner”, ”Noordam”, ”La Belle de l’Adriatique”, ”Le Soleal”, ”Nieuw Amsterdam”, ”Corinthian”.
Brod “Ventura”, kojim je ranije najavljeno da će početi sezona 11. aprila, zbog svojih dimenzija, dužine 290 metara i 116.017 brt-a, biće tog dana na sidru ispred Kotora.
Od ovih plutajućih ljepotica koje će i ove godine mamiti uzdahe onih koji bi željeli da se nađu na njima, pažnju će izazvati “Prinsendam”, iz flote Holland America, stvoren da istraži udaljene djelove svjeta u eleganciji i stilu. Primajući 835 putnika, ovaj brod daje gostima osjećaj da su na ličnoj, ali prostranoj jahti. Ovaj brod nudi putnicima veliki broj udobnih javnih prostorija, kao i smještaja sa privatnim verandama. Centralnim trospratnim atrijumom dominiraju vrijedne skulpute, dok su zidovi ukrašeni gravurama kornjača, riba i delfina. Još neka umjetnička djela predstavljaju mermerna skulputa Vikinga norveškog vajara Nikolasa Viderberga, serija slika Nila Pinketa i kolekcija rimskih amfora od 50 do 150 godine nove ere.
Ipak, pravo zahuktavanje u kruzing sezoni Kotora donijeće maj kada će biti dana i sa 5 brodova dnevno.
Interesantno je da će 18. maja brod „Regal Princess” nova perjanica kompanije Princess Cruises koji je 26. marta porinut u brodogradilištu Fincantieri, Monfalcone, stići takođe u Luku Kotor.
Ima kapacitet 3.600 putnika i 2.000 članova posade broda. To je najveći brod kojeg je Fincantieri grupa ili bilo koje drugo italijansko
brodogradilište ikad izgradilo. Inače ovaj brodograditelj otkupio je tendersku dokumentaciju za Jadransko brodogradilište u Bijeloj.
Prema najavama iz Luke Kotor ove godine ispred Starog grada uploviće oko 360 kruzera što je za 5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak, broj gostiju ostaće na prošlogodišnjem nivou jer se očekuje povećan broj dolazaka jahti, najavili su nedavno iz ove kompanije.
Za prva dva mjeseca ove godine u luku uplovilo deset brodova sa 603 putnika, u gradu je boravilo 2 026 izletnika, što je za 33 odsto više nego za isti period prošle godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code