POČINJE LJETNJI KOTORSKI KARNEVAL

POČINJE LJETNJI KOTORSKI KARNEVAL

227
0
Podijeli

Najveća fešta od maškara u Boki, XIII Internacionalni ljetnji kotorski karneval, biće održan naredna dva dana.

Ružno vrijeme nije uspjelo da poljulja organizatore i učesnike fešte pod maskama, niti da umanji njihov entuzijazam, pa će uprkos vremenskim neprilikama, stari kotorski sat večeras od 21 h, uz podizanje karnevalske bandijere, označiti zvanični početak karnevala, kazao je našem radiju Vasilije Bajrović, predsjednik NVO “Fešte”, koja je organizator karnevala.

Picerija i restoran

Sve ljubitelje pučkih fešti, kakve samo kotorski entuzijasti znaju da “sparićaju”, večeras očekuje Muljanska fešta od ribe, piva i vina na tamošnjoj rivi, a za ljubitelje klasične muzike, hrvatska violončelistkinja Ana Rucner, na glavnom gradskom trgu od 22 h održaće koncert.

Uvijek pozitivan i optimističan, čuveni Bajro, najavljuje i ove godine spektakularan “karnevao”, na kojem će učestvovati između 20 i 25 maškaranih trupa iz Crne Gore i zemalja regiona. Kako je naveo, organizatori su se i ove godine odlučili za kvalitet, a ne kvantitet. Jer, na žalost sve zainteresovane karnevalske trupe nisu mogle biti “ugošćene”, budući da Kotor ima samo jednu saobraćajnicu koja mora biti zatvorena za saobraćanje dok povorka proparadira.
“Ove godine sa nama će biti karnevalski prijatelji sa Strumičkog karnevala, zatim Riječkog koji dolaze sa kapom i kraljicom, zatim korčulanske, zagrebačke, mostarske maškare, maškare iz Srbije, a tu su i brojne karnevalske grupe iz Crne Gore, uz obavezan “kostur” karnevala – kotorske maškare. Posebno sam srećan što će na karnevalu biti i maškare iz Herceg Novog” – kaže Bajrović.

Bajro ističe da je “održavanje” i organizacija jednog karnevala kakav je kotorski iz godine u godinu teže, zbog problema oko finansiranja, a za ovogodišnji, izdvojeno je 30 hiljada eura.

“Kad sam našim prijateljima iz Rijeke koji imaju veliki karneval, kazao koliko košta organizovanje kotorskog, koji je u neka bolja vremena, kad je bilo više novca, trajao po 7 dana, oni su me samo pitali: “Pa jeste li vi mađioničari?” Ali, Kotorani još imaju entuzijazma i volje, a koliko će sve to trajati, nisam siguran, mislim da neće dugo i pored dobre volje i ljudi koji sve to vole”.

Sjutra veče od 20 sati na gradskom bazenu biće održane karnevalske igre bez granica na vodi, a u 22.30 h na glavnom gradskom trgu klapa “Kumpanji” sa Korčule prirediće koncert.

“Epicentar” karnevala biće druga karnevalska noć, 2. avgusta, kada se od 21 h očekuje karnevalska povorka glavnom gradskom saobraćajnicom od 21 h, nakon čega će na kotorskim pjacetama i trgovima uslijediti karnevalska noć.

Organizator kotorskih karnevalskih svečanosti je Udruženje “Fešta”, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma, Opština Kotor, Nacionalna i Turistička organizacja Kotor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code